Ердоган пообіцяв розблокувати вступ Швеції в НАТО – Столтенберг

Читать на русском
Влада Туреччини запевнила, що якнайшвидше розгляне ратифікацію вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу.
twitter.com/jensstoltenberg

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився передати турецькому парламенту протокол про приєднання Швеції до НАТО, яке тривалий час країна блокувала.

Про це у Твіттері написав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Він розповів, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі організував зустріч із президентом Туреччини та премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Зрештою, Ердоган погодився передати до Великих національних зборів Туреччини протокол про приєднання Швеції до Альянсу.

«Це історичний крок, який робить усіх членів Альянсу сильнішими та безпечнішими», — наголосив Столтенберг.

За словами генсека, такі запевнення були закріплені у спільній заяві для преси, яку, зокрема, підписав і Ердоган.

Згідно з даними телеканалу CNN Turk, заявку Швеції до НАТО, найімовірніше, буде схвалено вже на осінній сесії, яка починається 1 жовтня.

Нагадаємо, що після подачі заявки на вступ до НАТО, Швеція вже більше року намагається стати новим членом Альянсу. Тривалий час її членство відмовлялися ратифікувати Угорщина та Туреччина.

Нещодавно стало відомо, що Швеція дозволить НАТО розмістити війська на своїй території ще до того, як офіційно приєднається до Північноатлантичного альянсу.

Також глава Пентагону розкрив терміни вступу Швеції до НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: