На саміті у Вільнюсі Україну не запросять до НАТО, але запропонують стабільнішу допомогу – Politico

Читать на русском
Україна не отримає чіткого запрошення до НАТО, але їй можуть запропонувати більш постійний сигнал єдності.
Фото: Shutterstock

У вівторок, 11 липня, у литовському Вільнюсі розпочне свою роботу саміт НАТО. Лідери Альянсу допрацьовують декларацію про гарантії безпеки для України.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на чотирьох офіційних осіб, обізнаних з перебігом переговорів.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Деякі члени Альянсу наполягають, що Україна зможе приєднатися до НАТО лише після закінчення війни. Тож найбільші держави Північноатлантичного союзу працюють над тим, аби визначити, які тимчасові зобов’язання щодо безпеки вони можуть надати Україні до того часу.

Так, протягом кількох тижнів США, Британія, Німеччина та Франція обговорювали це питання з Києвом, а також радилися з союзниками в НАТО, ЄС та G7.

Наразі є ідея створення «парасольки» для всіх країн, готових постійно надавати Україні військову підтримку, навіть якщо у деталях позиції цих країн відрізнятимуться.

У той же час країни, які є частиною східного флангу НАТО, підтримують ідею надання Україні якнайшвидшого шляху до вступу – попри активні бойові дії.

Видання зазначає, що, ймовірно, на саміті Україна отримає обіцянки подальшої допомоги фінансами, зброєю, обладнанням, навчанням, розвідкою і пропозицію «більш постійного сигналу єдності», але не запрошення стати членом Альянсу. Зокрема, очікується «оновлення розпливчатої обіцянки від 2008 року щодо членства в НАТО».

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що Україна потребує чітких гарантій безпеки, поки вона не в НАТО.

Також віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що поки що немає фінального рішення про участь Зеленського у Вільнюському саміті НАТО 11-12 липня.

Раніше повідомлялося, що Німеччина має намір блокувати рух України до НАТО, а президент США Джо Байден заявив, що Україна поки що не готова до членства в Альянсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: