Як змінювалося ставлення українців до членства в НАТО

Читать на русском

У відповідь на анексію росією нових територій президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО за прискореною процедурою. За словами Дмитра Кулеби, Україна розраховує на «позитивну зміну позиції» членів Альянсу, які раніше ставилися скептично до євроатлантичних перспектив нашої країни. Дев'ять країн НАТО вже підтримали членство України, але генсек Єнс Столтенберг поки що обмежився лише стандартною заявою про те, що «двері Альянсу відчинені». «Слово і діло» розібралося, як змінювалося ставлення самих українців до вступу в організацію.

Як за роки незалежності змінювалося ставлення українців до членства країни в НАТО – на інфографіці. Станом на жовтень підтримка вступу до Альянсу є рекордною.
Ставлення українців до членства в НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вперше про бажання України вступити до НАТО заявив в 2002 році президент Леонід Кучма. Тоді ж Рада нацбезпеки та оборони ухвалила Стратегію України щодо НАТО, в якій кінцевою метою євроінтеграційної політики України було вказано членство в організації.

Саме з 2002 року почали відслідковувати настрої українців щодо членства в організації. Станом на червень того року підтримували членство 32% громадян, майже стільки ж були проти (32,2%).

У наступні роки підтримка вступу до Альянсу знизилася, а відсоток противників серйозно зріс. Вже в 2003 році 37,7% українців були проти членства, 21,9% – «за».

До лютого 2005 року членство в НАТО підтримували 18,5% українців, не підтримували – 54,2%. Рекордно низькою підтримка перспективи членства в НАТО була на початку 2006 року: 15,4% українців «за», 63,9% – «проти».

До 2010-2011 року підтримка вступу України до Північноатлантичного альянсу зросла до 24%. Водночас 64-65% громадян такої ідеї не підтримували.

За рік до анексії Криму та початку війни на Донбасі лише 18% українців хотіли, що країна вступила в НАТО, 67% були проти.

Після анексії Криму та початку подій на сході підтримка членства в НАТО зросла у понад 2,5 рази: у вересні 2014 року 47,8% українців виступали за вступ до організації, 32,4% – були проти.

Потім українці трохи збайдужіли до ідеї вступу до НАТО – підтримка знизилася до 40-43%.

Влітку 2021 року, за даними опитування, 47,8% українців підтримали можливий вступ до НАТО – на тлі зростання російської загрози показник повернувся до рівня 2014 року. Проти членства висловились 24,3% громадян.

Станом на жовтень поточного року підтримка членства України в організації серед населення є рекордною – 83% підтримали б цю ідею на референдумі. Рекордно низький відсоток противників – 4%.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у передвиборчій програмі обіцяв, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на всеукраїнському референдумі. На інфографіці можна подивитися, в яких країнах проходили такі референдуми.

Які переваги дасть вступ до Альянсу – на відео «Слово і діло».

Також ми писали, які територіальні конфлікти мають країни-члени НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: