Столтенберг назвав причину зняття Туреччиною вето на вступ Швеції до НАТО

Читать на русском
Генсек НАТО Столтенберг пояснив, чому Туреччина змінила рішення щодо членства Швеції в Альянсі.
24 канал

Швеція сприятиме процесам модернізації митного союзу Туреччини та Євросоюзу, а також переговорам про безвізовий режим в обмін на згоду Анкари схвалити членство Стокгольму в НАТО.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час своєї прес-конференції.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначається, турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган змінив позицію щодо ратифікації входження Стокгольма до НАТО після за підсумками переговорів з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном і Столтенбергом напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі.

Згідно зі словами генсека НАТО, влада Швеції дала обіцянку «докласти зусиль» для модернізації митного союзу ЄС і Туреччини, і активізувати переговорний процес про безвіз.

Своєю чергою Ердоган пообіцяв розпочати процес ратифікації протоколу про входження Швеції до Північноатлантичного альянсу вже в найкоротший термін.

Відомо також, що перед самітом НАТО у Вільнюсі турецький президент провів окрему зустріч із головою Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Нагадаємо, що після подачі заявки на вступ до НАТО, Швеція вже більше року намагається стати новим членом Альянсу. Тривалий час її членство відмовлялися ратифікувати Угорщина та Туреччина.

Нещодавно ми повідомляли, що Швеція дозволить НАТО розмістити війська на своїй території ще до того, як офіційно приєднається до Північноатлантичного альянсу.

А ввечері, 10 липня, стало відомо, що Ердоган погодився передати турецькому парламенту протокол про приєднання Швеції до НАТО, яке тривалий час країна блокувала.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: