Союзники по НАТО ще не домовилися, що запропонувати Україні на саміті – WP

Читать на русском
Союзники НАТО ще не домовилися, що саме запропонувати Україні на саміті 11-12 липня. Вони поки що розглядають не вступ, а пакти про взаємну оборону чи меморандуми про безпеку.
Reuters

Українські високопосадовці сподіваються, що саміт НАТО 11-12 липня стане «епічним моментом» – Україна отримає чіткий сигнал про те, що вона зрештою приєднається до Альянсу. Але союзники все ще ведуть переговори щодо того, що саме запропонувати Україні.

Про це повідомляє The Washington Post.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

Як сказав радник міністра оборони України Юрій Сак, саміт має закінчитися тим, що президент Володимир Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг «стоять поруч один з одним і проголосять: «Сьогодні ми досягли історичного рішення. Сьогодні ми запросили Україну вступити до НАТО».

«Тоді всі п'ють шампанське», – сказав Сак.

Але США, які мають найбільший вплив на рішення Альянсу, протягом кількох місяців «маневрували», щоб зменшити очікування України, зосередивши розмови на гарантіях безпеки, а не на членстві у найближчій перспективі.

Деякі союзники також, як і раніше, сумніваються у «готовності» України до членства.

З членством або без України очікує від Заходу зобов'язань у сфері безпеки, які, зокрема, стримували б росію від агресії в майбутньому. За словами дипломатів, деталі пакету безпеки ще не доопрацьовані.

Видання пише, що адміністрація Байдена спробувала змістити дискусію у бік довгострокових пактів про безпеку як альтернативі прискореному членству. США також попередньо підтримали план, що дозволяє Україні обійти ПДЧ, але фактично не встановлюючи часових рамок.

WP зазначає, що практично будь-який результат саміту у Вільнюсі, за винятком негайного запрошення вступити до НАТО, швидше за все, залишить Україну в такому ж невизначеному стані, в якому вона опинилася після Бухареста в 2008 році.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав американського лідера Джо Байдена негайно запросити Україну до НАТО.

Він також вважає, що є всі підстави для політичного запрошення України до Альянсу.

Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що українці будуть розчаровані результатами саміту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: