Зеленський ще вирішує, чи їхати на саміт НАТО – Стефанішина

Читать на русском
Як зазначає віце-прем’єрка, Україна до кінця не розуміє формату всіх зустрічей у Вільнюсі, але і до кінця не розуміє рішень, які будуть фізично покладені на стіл.
Ілюстративне фотоОфіс президента

Станом на неділю, 9 липня, немає фінального рішення щодо участі президента Володимира Зеленського у Вільнюському саміті НАТО 11-12 липня.

Про це віце-прем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла в інтерв’ю «Європейській правді».

«Ще не прийнято ніяких остаточних рішень. Ми до кінця не розуміємо формату всіх зустрічей у Вільнюсі, але і до кінця не розуміємо рішень, які будуть фізично покладені на стіл», - заявила вона.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначається, наразі українська сторона не знає що, буде у фінальних документах.

«Тобто моделюємо ситуацію: Вільнюс, відбувається засідання Ради України-НАТО, виступ президента на самому саміті. На столі перед лідерами лежать фінальні документи, які пропонують ухвалити з результатами саміту. От ми зараз не знаємо, що буде в цих документах», - сказала Стефанішина.

Вона додала, що від цих документів буде залежати, чи поїде Зеленський на саміт Північноатлантичного альянсу.

«Весь цей тиждень і попередні місяці ми провели в комунікації з союзниками. Президент здійснив низку візитів особисто. Він поїхав у Туреччину вести відповідні перемовини. І його роль, я думаю, буде визначальна і у рішеннях, які можуть бути ухвалені щодо Швеції. Це дуже важливо», - заявила Стефанішина.

Згідно з її словами, Україна думає не тільки за себе, а і за друзів.

«І тривають перемовини, які веде Єрмак по гарантіях безпеки. Триває робота по фінальним документам. Ніяких рішень ще не ухвалено», - додала вона.

Нагадаємо, генсек НАТО назвав три рішення щодо України, які будуть ухвалені на саміті у Вільнюсі.

Також повідомлялося, що союзники НАТО все ще не домовилися, що запропонувати Україні на саміті.

Раніше президент Чехії розповів, на що слід очікувати Україні від саміту НАТО.

Як відомо, що країни НАТО перетворюють Вільнюс на фортецю напередодні саміту Альянсу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: