Україна потребує чітких гарантій безпеки, доки вона не в НАТО – Зеленський

Читать на русском
На саміті НАТО у Вільнюсі Україна очікує отримати від країн-учасниць Альянсу чіткі гарантії безпеки на період, доки держава не увійде до блоку. Про це сказав президент Володимир Зеленський.
Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу у поїздці на саміт НАТО у Вільнюсі «просто так», оскільки Україні потрібне запрошення до НАТО і гарантії безпеки на період, пока вона не є членом Альянсу.

Про це він сказав у інтерв'ю ABC News.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

«Україна має отримати чіткі гарантії безпеки, доки вона не в НАТО. Тільки за цих умов наша зустріч матиме сенс», – наголосив президент.

Також він підкреслив, що саміт НАТО є надзвичайно важливим і необхідно знайти потрібні формулювання й запросити Україну, оскільки це «справа політичної волі».

«Це буде важливий меседж – що НАТО не боїться росії», – зазначив Зеленський.

Також він розповів про роботу із партнерами над гарантіями безпеки для України.

«Допомагаємо нашим партнерам дійти певних висновків напередодні саміту», – сказав він.

Також президент підкреслив, що Україна прагне отримати всі рішення на саміті.

«Я не хочу їхати до Вільнюса задля розваги», – наголосив український лідер.

Нагадаємо, на саміті НАТО у Вільнюсі, який запланований на 11-12 липня, Україна очікує отримати від країн-учасниць Північноатлантичного альянсу чіткі гарантії безпеки на період, доки держава не увійде до блоку.

Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що поки немає фінального рішення щодо участі Зеленського у Вільнюському саміті НАТО 11-12 липня.

Також повідомлялося, що глава МЗС України Дмитро Кулеба провів розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі.

Раніше стало відомо, що Німеччина має намір блокувати рух України до НАТО, а президент США Джо Байден заявив, що Україна поки що не готова до членства в НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: