Календар свят та пам'ятних дат в Україні: що змінилося за час війни з росією

Читать на русском

В Україні за дев'ять років війни з росією було запроваджено багато нових свят та пам'ятних дат, які відображають цей найскладніший етап в історії держави. Докорінні зміни відбулися цього року – змінилася дата вшанування закінчення Другої світової війни та планується на офіційному рівні змінити дату святкування Різдва. Докладніше про те, як змінився календар свят з 2014 року – на інфографіці «Слово і діло».

Які нові свята з'явилися в Україні за часів війни за росією, які свята перенесли на інші дати – на інфографіці.
Які нові свята та пам'ятні дні ввелиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2014-2015 роках в Україні було запроваджено кілька пам'ятних дат, пов'язаних із Революцією Гідності, російською агресією та анексією Криму. 20 лютого затверджено День Героїв Небесної Сотні, 18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 21 листопада – День Гідності та Свободи, 26 лютого – День опору окупації Криму.

Також за час війни з росією ввели кілька професійних свят для військових: День зовнішньої розвідки (24 січня), День українського добровольця (14 березня), День Національної гвардії (26 березня), День прикордонника (30 квітня), День піхоти (6 травня) , День резервіста (18 травня), День морської піхоти (23 травня), День Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (25 травня), День Військово-Морських сил ЗСУ (перший тиждень липня), День Сил спеціальних операцій (29 липня), День військової розвідки (7 вересня), День територіальної оборони (перший тиждень жовтня), День сержанта ЗСУ (18 листопада), День Десантно-штурмових військ (21 листопада).

Після повномасштабного вторгнення Україна повністю перейшла до іншої концепції вшанування закінчення Другої світової війни. Тепер 9 травня буде День Європи, а 8 травня – День пам'яті та перемоги над нацизмом (як в інших країнах Європи, можна дізнатися з інфографіки).

Які нові свята з'явилися в Україні за часів війни за росією, які свята перенесли на інші дати – на інфографіці.
Які свята перенесли на інші датиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Що стосується Різдва, то з 2017 року це вихідний та державне свято й 25 грудня. Цього року Православна церква України та Українська греко-католицька церква затвердили перехід на новий календар – нерухомі свята відзначатимуть тепер в інші дати, зокрема Різдво 25 грудня.

Тепер президент Володимир Зеленський пропонує закріпити цю дату на законодавчому рівні та скасувати вихідний 7 січня. Окрім того, День захисників та захисниць України пропонує перенести з 14 жовтня на 1 жовтня, а День Української Державності – з 28 на 15 липня.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна переглянути, як змінювалося ставлення українців до святкування Дня перемоги.

На початку цього року у Верховній раді з'явився законопроєкт, яким пропонують скасувати три свята.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: