Як у країнах Європи згадують закінчення Другої світової війни

Читать на русском

В Україні змінюють концепцію відзначення закінчення Другої світової війни. Сьогодні Володимир Зеленський повідомив, що подав до Верховної ради законопроєкт про встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом. А 9 травня замість Дня перемоги відзначатиметься День Європи. «Слово і діло» пропонує подивитися, як у європейських країнах згадують закінчення Другої світової.

У листопаді 2004 року Генеральна асамблея ООН спеціальною резолюцією оголосила 8-9 травня днями пам'яті та примирення та визнала, що члени організації можуть відзначати один або обидва ці дні як данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни.

В Україні до 2015 року, нагадаємо, відзначався виключно День перемоги, доки тодішній президент Петро Порошенко не затвердив ще одну пам’ятну дату своїм указом.

Наразі президент Володимир Зеленський пропонує 8 травня встановити Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. А 9 травня (замість 20-го) разом із країнами ЄС відзначатимуть День Європи.

«Саме 8 травня велич перемоги над нацизмом згадує більшість народів світу. Світ поклоняється всім, хто захищав та захистив життя. Хтось скидав нацистські прапори на звільненій території і відкривав ворота концтаборів. Хто повертав народам свободу, знищив та засудив нацистське зло. Саме 8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Саме 8 травня світ вшановує пам'ять усіх, чиї життя були забрані війною. Це чиста історія без ідеологічних домішок. І це історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі», – пояснив Зеленський.

9 травня як День перемоги у Великій вітчизняній війні, як і раніше, святкую в росії, Білорусі та на території інших країн СНД.

У Німеччині з 1985 року 8 травня відзначають звільнення країни від націонал-соціалізму та згадують жертв війни. В Італії, яка під час Другої світової війни була союзником нацистської Німеччини, наразі 25 квітня відзначається День визволення від фашизму та німецької окупації.

У Польщі до 2014 року День перемоги святкували 9 травня, а потім було прийнято рішення встановити 8 травня національним Днем перемоги у Другій світовій війні.

Велика Британія ще з 1945 року відзначає 8 травня День перемоги у Європі.

У Франції до 1952 року відзначали День перемоги 8 травня у неділю або наступної неділі після дати, у 1953-1958 роках – лише 8 травня. Потім на кілька років святкування 8 травня було скасовано і до нього повернулися в 1968 році.

З 1975 до 1981 року у Франції відзначали День перемоги 9 травня, а з 1982-го знову повернулися до дати 8 травня.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна переглянути, як змінювалося ставлення українців до святкування Дня перемоги.

Тим часом у росії влада скасувала паради на День перемоги мінімум у 21 місті, зокрема в окупованому Криму.

До речі, цього року, на відміну від минулого, путін не став вітати народ України з Днем перемоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: