Календар українських свят, які були запроваджені, скасовані та перенесені протягом п’яти років

Читать на русском

У червні українці матимуть два подовжених вікенди за рахунок Трійці та Дня Конституції України. До цих свят ми вже звикли, а от які нові свята з’явилися чи були скасовані, пам’ятають не всі. «Слово і Діло» пропонує подивитися календар свят, які протягом останніх п’яти років з’явилися, були скасовані або перенесені на інші дати.

Багато нових свят чи пам’ятних дат в Україні було запроваджено після Революції Гідності, в зв’язку із російською агресією чи декомунізацією. Так у нас з’явився День Героїв Небесної Сотні, який відзначається з 2015 року 20 лютого.

Є тепер у нас День українського добровольця, який святкують із 2017 року 14 квітня. Колишній день Внутрішніх військ МВС тепер святкують як День Національної гвардії України. Він припадає на 26 квітня.

Коли в Україні відзначають Дні пам'яті та скорботи в 2019 роціКалендар Днів пам’яті та скорботи може відрізнятися щороку, бо деякі дати не призначені на конкретний день, тому щороку змінюються.

Досі не припинилася суперечка через святкування чи скасування Дня Перемоги. Тому напередодні 9 травня запровадили День пам’яті та примирення в Україні, який із 2015 року відзначають 8 травня.

У травні також тепер відзначаємо День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 травня).

Як наслідок військової агресії Росії, в 2016 році з’явилося кілька пам’ятних дат. 13 червня відзначаємо День визволення Маріуполя від російських окупантів, на 5 липня припадає День звільнення міст Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів, 29 липня – День Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Після Євромайдану 21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи, який був запроваджений у 2014 році.

Але вихідним днем оголошене лише одне нове свято – Різдво за григоріанським календарем, яке з 2017 року святкують 25 грудня.

Українці так люблять свята, що за п’ять років скасували лише три: День міліції, День ДАІ та другий день вихідних після 1 травня (Дня праці).

Серед перенесених свят – лише ті, що стосуються ЗСУ та людей у погонах. Так, День мобілізаційного працівника України (день військоматів) у 2016 році був перенесений із 14 вересня на 7 березня, а День прикордонника у 2018-му перенесли з 28 травня на 30 квітня.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, коли в Україні відзначають Дні пам'яті та скорботи в 2019 році.

Також ми розбиралися, чи декомунізувала Україна 9 травня та чи потрібен цього дня вихідний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: