Як у рамках декомунізації перейменовували українські міста

Читать на русском

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати в Україні 1,4 тисячі населених пунктів, серед яких Запоріжжя. На думку експертів, назва обласного центру «не відповідає нормам української мови та правопису», «правильна» версія – «Запорожжя». Пропозиція не знайшла підтримки серед українців: її розкритикували, зокрема, мовний омбудсмен та міністр освіти. На тлі скандалу «Слово і діло» пропонує згадати, які ще міста перейменували в рамках декомунізації.

З початку процесу декомунізації в Україні було перейменовано 30 міст (і сотні сіл та селищ).

Прецедентів із перейменуванням обласних центрів лише два. У 2016 році Верховна рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро, а Кіровоград – на Кропивницький (на честь одного із засновників українського професійного театру Марка Кропивницького). Але області залишилися зі своїми старими назвами – для їхнього перейменування потрібно пройти складну процедуру внесення змін до Конституції.

Найбільше міст було перейменовано на сході України. На Донеччині змінили назву 10 міст, зокрема, Артемівську повернули історичну назву Бахмут. Крім того, Дзержинськ став Торецьком, Червоноармійськ – Покровськом, Червоний Лиман – просто Лиманом.

На Луганщині перейменували 8 міст. Наприклад, Красний Луч став Хрустальним, Стаханов – Кадіївкою.

На Дніпропетровщині, крім облцентру, перейменували ще два міста: Орджонікідзе перейменували на Покров, Дніпродзержинськ – на Кам'янське.

На Кіровоградщині, крім Кропивницького, з'явилося місто Благовіщенське замість Ульяновки.

Два міста перейменували на Полтавщині. Червонозаводське стало Заводським, а Комсомольськ назвали Горішніми Плавнями (на честь одного із селищ, яке було на місці міста).

На Одещині перейменували міста Іллічівськ та Котовськ – на Чорноморськ та Подільськ.

По одному місту перейменували у Чернігівській (Щорс на Сновськ), Херсонській (Цюрупинськ на Олешки) та Рівненській (Кузнецовськ на Вараш) областях.

Нагадаємо, в Україні одне із сіл пропонують перейменувати на Залужне.

Раніше було ухвалено закон, який забороняє надавати географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назви, пов'язані з росією.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, на честь кого перейменовують вулиці найбільших міст України.

Крім того, ми вивчили, у яких містах під час повномасштабної війни з'явилася вулиця Бандери.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: