Українська греко-католицька церква переходить на новий календар

Читать на русском
Від 1 вересня 2023 року УГКЦ впроваджує новий календар. Деякі парафії можуть користуватись юліанським календарем до 2025 року.
ugcc.ua

Від 1 вересня 2023 року УГКЦ впроваджує новий календар. Деякі парафії можуть користуватись юліанським календарем до 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба УГКЦ.

Від вересня цього року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. Таке рішення було ухвалено, взявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством. Однак деякі парафії можуть користуватись юліанським календарем до 2025 року.

«Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого», – зазначають у повідомленні.

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав додав, що Великдень та пов’язанні з ним свята святкуватимуть так, як і зараз. Проте усі нерухомі свята відзначатимуть за новим календарем.

«Церковний календар має два цикли або два види свят, які ми святкуємо. Одні з них ми святкуємо за сонячним календарем. І це так звані нерухомі свята – свята, які кожного року випадають на одну і ту саму дату. А є інша група свят, які ми святкуємо за місячним календарем. Це так звана «Пасхалія», тобто, свята, які пов’язані із святом Пасхи. І це є «рухомі свята», – пояснив Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, у Православній церкві України планують винести питання календарної реформи на обговорення у травні цього року.

Раніше у Мінкульті заявляли, що можливий перехід України на новий календар церковних свят з 2023 року – не нововведення, а повернення до давніх традицій, які забрала росія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: