Збитки України від підриву Каховської ГЕС становить щонайменше 2 млрд доларів – KSE

Читать на русском
Підрив росіянами Каховської ГЕС завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів збитків у сферах ЖКГ, енергетики, сільського господарства, транспортної інфраструктури, екології.
Фото: Maxar

Сума прямої шкоди, яка завдані Україні внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, становить мінімум 2 млрд доларів. Трагедія торкнулася сектора енергетики та ЖКГ, призвела до значних непрямих збитків сільському господарству.

Це перша оцінка, проведена KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Міністерства економіки та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

Житлове господарство – пряма шкода від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюється у 950 млн доларів, здебільшого це лівий берег Дніпра. За попередньою оцінкою, до зони підтоплення потрапили 20-30 тисяч будинків, зокрема 150 багатоповерхових.

Крім того, Україна зазнає додаткових витрат на будівництво водопроводів, адже без водопостачання може залишитися частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Енергетика – збитки 624 млн доларів. Понад чверть цієї суми – 586 млн доларів – це збитки від безпосередньо руйнування Каховської гідроелектростанції та греблі.

Також внаслідок затоплення втрачено електромережі в населених пунктах, а також затоплено 17 автозаправних станцій та 2 нафтобази.

Транспортна інфраструктура – 311 млн доларів збитків. Від повені, за оцінками експертів, постраждали понад 290 км доріг. Найбільш зруйновано комунальні дороги — понад 50% від загальної довжини.

Промисловість – 105 млн доларів втратили промислові підприємства та інший бізнес.

Сільське господарство – 25 млн доларів збитків від знищення посівів сільськогосподарських культур, поголів'я худоби та риби. За словами експертів, незначні прямі збитки пов'язані з тим, що території знаходяться під постійним обстрілом і активного використання сільськогосподарських угідь не відбувається, а також порівняно малою площею сільськогосподарських земель, які затопили.

Довкілля та екологія – 1,5 млрд доларів збитків.

Нагадаємо, в Укргідроенерго повідомили, що після деокупації півдня збудують нову Каховську ГЕС, вже є попередня оцінка вартості.

Україна вимагатиме, щоб росія виплатила мільярди доларів репарацій за руйнування Каховської ГЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: