У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою роль у звільненні полонених українців

Читать на русском
Представники ЄС хочуть дізнатися, як полонені воїни ЗСУ опинилися в Угорщині та чи комунікує Будапешт щодо повернення українців з Києвом.
Фото: Reuters

Угорській владі слід пояснити свою роль у процесі звільнення військовополонених ЗСУ з росії.

Про це заявив провідний прессекретар Єврокомісії із закордонних справ та політики безпеки Петер Стано, його цитує видання Delfi.

Стали відомі деталі утримання українських військовополонених в УгорщиніУкраїнським полоненим, яких утримують в Угорщині, дозволили зустрітися з родичами, але буквально на годину-дві. Про перспективи повернення українців додому нічого не відомо.

«Угорщина має пояснити деталі та свою участь у звільненні українських громадян, які утримуються росією як військовополонені, а також комунікацію Угорщини з цього питання з українською владою», – заявив Стано.

Він також нагадав росії, що країна-окупант повинна дотримуватися своїх зобов'язань з міжнародного гуманітарного права і забезпечити гуманне поводження з військовополоненими за будь-яких обставин відповідно до Женевських конвенцій і не наражати їх життя на небезпеку.

Нагадаємо, 8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу українських військовополонених «закарпатського походження». Це підтвердив віце-прем’єр Угорщини.

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що Україні не повідомляли про переговори Угорщини та росію щодо звільнення українських військовополонених.

А сьогодні у МЗС заявили, що Угорщина тримає українських полонених в ізоляції та ігнорує спроби налагодити діалог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: