Порівнював із Афганістаном і не бачить переможцем: що прем'єр Угорщини Орбан говорив про Україну

Читать на русском

Повномасштабна війна ще більше поглибила протиріччя між Україною та Угорщиною, які виникли ще в 2017 році. Угорщина не лише відмовилася постачати Україні озброєння та не дозволила його транзит, а й періодично гальмує запровадження європейських санкцій проти росії. З останнього: Будапешт збирається блокувати допомогу ЄС через те, що їхній OTP Bank внесений до списку міжнародних спонсорів війни. Петер Сіярто також звинуватив Україну у «все більш войовничій позиції» щодо Угорщини. Водночас, і глава МЗС, і прем'єр-міністр Угорщини регулярно транслюють тези російської пропаганди, говорячи про війну в Україні. «Слово і діло» вирішило зібрати найскандальніші заяви Віктора Орбана.

Через три дні після повномасштабного вторгнення росії Орбан заявив, що Угорщина не постачатиме Україні зброї, оскільки «це нереально, і ми не хочемо цього робити». (Щоб переглянути інфографіку, догортайте публікацію до кінця)

Війна в Україні: як офіційний Будапешт дистанціюється від підтримки КиєваЯк Угорщина протидіє європейським ініціативам щодо України від початку повномасштабної війни – на інфографіці.

На початку березня, коли Євросоюз почав активно запроваджувати санкції проти росії, прем'єр Угорщини одразу виступив проти обмеження імпорту енергоносіїв. «Хоча ми засуджуємо збройний наступ росії та також засуджуємо війну, ми не дозволимо, щоб угорські сім'ї платили ціну війни; тому санкції не повинні поширюватись на нафту та газ», – казав він.

З минулого літа Орбан почав транслювати наратив про те, що «Україна ніколи не виграє війну» і тому потрібні мирні переговори, причому між росією та США: «Оскільки росія хоче гарантій безпеки, цю війну можна закінчити лише мирними переговорами між росією та Америкою».

У листопаді угорський прем'єр трохи пом'якшив свою риторику: під час одного з виступів він сказав, що Європі потрібна суверенна Україна, щоби росія не змогла в майбутньому загрожувати європейським країнам.

З початку цього року практично кожне висловлювання Орбана щодо війни викликало в Україні подив. Так, у січні він порівняв Україну з Афганістаном та назвав її «нічийною землею». За його словами, «мета росії – зробити Україну некерованою руїною, щоб Захід не міг претендувати на це як нагороду».

У відповідь МЗС України викликало угорського посла: висловлювання Орбана назвали зневажливим та спрямованим на свідому руйнацію угорсько-українських відносин.

Попри це у лютому в Офісі президента повідомили, що Віктора Орбана запросили приїхати в Україну.

Того ж місяця Орбан заявив у Євросоюзі, що війна в Україні «не наша війна» і це не «конфлікт між арміями добра і зла, а між двома слов'янськими країнами».

У квітні прем'єр Угорщини дозволив собі ще один зневажливий вислів на адресу України: «Україна у фінансовому сенсі – неіснуюча країна, вона не може сама себе фінансувати. Питання стоїть про те, чи ми утримуємо Україну, чи ні. Як тільки ми скажемо «ні» – війна закінчиться».

За ці слова його похвалив колишній президент рф Дмитро Медведєв, а у МЗС України назвали заяву цинічною – адже й сам Будапешт отримує від Євросоюзу великі гроші.

За останній місяць Орбан знову неодноразово сказав, що Україна не зможе перемогти на полі бою. Спочатку він заявив, що у нього «бракує фантазії, щоб уявити перемогу над ядерною державою».

«Дивлячись на цифри, дивлячись на ситуацію, на той факт, що НАТО не готове відправити війська, очевидно, що можливостей у бідних українців перемогти на полі бою немає», – це з його інтерв'ю 23 травня. У тому ж інтерв'ю політик сказав, що «не має значення, хто до кого вторгнувся».

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, які конфлікти виникали між Україною та Угорщиною до повномасштабної війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: