Угорщина тримає українських полонених в ізоляції та ігнорує спроби налагодити діалог – МЗС

Читать на русском
Українські військовополонені перебувають в Угорщині практично в ізоляції. У МЗС вже сумніваються у запевненнях Угорщини про нібито вільний статус українських захисників.
telegraf.com.ua

Українські дипломати протягом останніх днів робили безуспішні спроби зв'язатися з 11 військовополоненими, яких росія передала Угорщині. Українські громадяни фактично перебувають у ізоляції, а Будапешт не йде на діалог.

Про це розповів представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Порівнював із Афганістаном і не бачить переможцем: що прем'єр Угорщини Орбан говорив про УкраїнуМайже кожне висловлювання угорських політиків про Україну та війну провокує скандал. На інфографіці – найрезонансніші заяви Віктора Орбана.

«Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українськими громадянами не мали успіху. Це, а також інформація, отримана від родичів деяких із них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності. Фактично вони утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України», – повідомив Ніколенко.

При цьому угорська влада ігнорує спроби України налагодити з цього питання діалог дипломатичними каналами. Тепер у МЗС сумніваються у гуманітарних мотивах вивезення українців до Угорщини та зазначають, що такі дії Будапешта можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

МЗС вимагає від Угорщини допустити українського консула до військовополонених, щоб він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу.

Нагадаємо, 8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу українських військовополонених «закарпатського походження». Це підтвердив віцепрем’єр Угорщини.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україні не повідомляли про переговори Угорщини та рф щодо звільнення українських військовополонених.

Минулого тижня Україна змогла встановити місцезнаходження своїх громадян. Але дані було отримано не внаслідок офіційних переговорів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: