Фактів переміщення ядерної зброї з росії до Білорусі поки немає – «Гаюн»

Читать на русском
Жодної підтверджувальної інформації про початок реального переміщення тактичної ядерної зброї до Білорусі станом на 16 червня немає.
Ядерна зброяФото: novyny.live

Немає жодних фактів, які вказують на реальне переміщення тактичної ядерної зброї з рф на територію Білорусі.

Про це повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн» у Telegram.

За їхніми словами, вчорашня заява президента рф володимира путіна про те, що переміщення перших боєприпасів ТЯЗ вже відбулося, а до кінця літа розміщення нібито буде повністю виконане, не відповідає дійсності.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

«Станом на 23:20 16.06.23 «Беларускі Гаюн» не має у своєму розпорядженні жодної підтверджувальної інформації про початок реального переміщення ТЯЗ до Білорусі», – говориться у повідомленні.

Зазначається, що в своїй заяві щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі путін не уточнив тип боєприпасів. Раніше ж анонсувалася передача боєприпасів для застосування штурмовиками Су-25 і ракетних комплексів «Іскандер». Були припущення, що їх доставлятимуть залізничним транспортом.

Також наголошується на тому, що за попередні місяці російська федерація та Білорусь зробили низку суперечливих заяв щодо переміщення зброї.

  • 25 березня – путін заявив, що рф розмістить ТЯО в Білорусі до 1 липня 2023 року.

  • 25 травня – самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що переміщення ТЯО на територію Білорусі вже розпочалося.

  • 9 червня – путін сказав, що розміщення ядерної зброї в Білорусі розпочнеться після 7-8 липня.

  • 13 червня – на запитання щодо отримання бомб та ракет від рф Лукашенко відповів: «Ну, не все… потихеньку».

У моніторинговій групі підкреслили, що такі заяви вказують або на відсутність у Лукашенка всієї інформації щодо переміщення, або про змову між диктаторами з метою дезінформації для тиску на НАТО напередодні саміту в Вільнюсі.

Нагадаємо, у п’ятницю, 16 червня, російський диктатор володимир путін повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже перебувають на території Білорусі, а остаточно переміщення завершиться до кінця року.

Також повідомлялося, що 25 травня росія та Білорусь підписали документи про зберігання ядерної зброї. Олександр Лукашенко того ж дня заявив, що переміщення ядерної зброї росії до Білорусі вже почалося.

Лукашенко заперечував, що такий крок є інструментом залякування та шантажу. Але при цьому він погрозив, що може дозволити розмістити у своїй країні і стратегічну ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: