Ядерні країни збільшують кількість розгорнутих боєголовок – SIPRI

Читать на русском

Ядерні держави збільшують кількість розгорнутих боєголовок на тлі напруженої геополітичної ситуації.
futureoflife.org

Дев'ять ядерних держав – США, росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль – продовжують модернізувати свої ядерні арсенали та розгорнули нові ядерні боєголовки.

Про це йдеться у доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

За даними SIPRI, із загальної кількості боєголовок у світі – 12512 одиниць станом на січень – близько 9576 перебували на військових складах для потенційного використання, це на 86 боєголовок більше, ніж у січні минулого року.

З них приблизно 3844 боєголовки були розгорнуті на ракетах і літаках, а близько 2000 (майже всі належать США та росії) перебували у стані підвищеної бойової готовності, тобто були встановлені на ракетах або розміщені на авіабазах зі стратегічними бомбардувальниками.

90% ядерної зброї володіють США та росія. Розміри їх ядерних арсеналів, за спостереженням експертів, не змінилися, але прозорість щодо ядерних сил знизилася.

За оцінками SIPRI, розмір ядерного арсеналу Китаю збільшився за рік із 350 до 410 боєголовок і зростатиме далі.

Кількість ядерних боєголовок у Великої Британії у 2022 році залишалася незмінною, але за прогнозами зростатиме.

Франція продовжувала роботу зі створення атомного підводного човна, оснащеного балістичними ракетами третього покоління та нової крилатої ракети повітряного базування.

Індія та Пакистан, ймовірно, розширюють свої ядерні арсенали. Пріоритетну увагу своїй ядерній програмі приділяє Північна Корея: за оцінками SIPRI, країна зробила близько 30 боєголовок і має матеріал для 50-70 одиниць.

Ізраїль, який публічно не визнає наявність ядерної зброї, також модернізує свій ядерний арсенал.

Нагадаємо, за даними SIPRI, світові військові витрати зростають восьмий рік поспіль – в 2022-му вони досягли нового максимуму в 2240 млрд доларів.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, у яких випадках країни можуть використовувати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: