Україна провела вже мінімум три «формувальні операції», щоб обдурити рф перед контрнаступом – FT

Читать на русском
Україна проводить серію формувальних операцій, щоб обдурити росіян і підготувати поле бою перед контрнаступом.
atlanticcouncil.org

Удар дронів по Кремлю, прорив кордону в Бєлгородській області, атака на корабель «Іван Хурс» у Чорному морі є серією «формувальних операцій», які Україна проводить, щоб відвернути увагу росії перед своїм контрнаступом.

Про це пише Financial Times.

Видання з посиланням на експертів пише, що «формувальні операції» – починаючи від символічних ударів і закінчуючи стратегічно важливішими атаками – є частиною стандартної військової практики. Їхня мета полягає в тому, щоб обдурити супротивника, вплинути на його мислення або іншим чином «сформувати» поле бою перед великим наступом.

Захід має підготувати Україну до наступного етапу війни після контрнаступу – Foreign AffairsБільшість підтримки України Заходом зосереджена на короткостроковій перспективі. Але союзникам потрібно готувати українську армію до затяжного періоду війни, який буде після контрнаступу.

«Операції з обману завжди були частиною війни, але тепер їхній ефект посилюється завдяки соціальним мережам. Це українські операції у сірій зоні, які вимагають від росії витрати ресурсів. Вони подібні до спритності рук фокусника: обманюють глядача і перенаправляють його увагу в інший бік», – сказав колишній майор армії США Джон Спенсер, який працює в американському Інституті сучасної війни у Вест-Пойнті.

«Успішний наступ починається з успішного психологічного наступу. Їхній [російський] моральний дух не на найвищому рівні», – додав високопоставлений український чиновник.

Коментуючи прорив кордону в Бєлгородській області, колишній офіцер британської армії Майк Мартін сказав: «Ідея полягає в тому, щоб створити безліч дилем для російської командної структури. Проблеми – наприклад, прорив лінії фронту – привертають увагу. Дилеми, навпаки, паралізують дію».

Представник української військової розвідки зазначив, що інцидент у Бєлгородській області був спрямований на те, щоб завдати удару по моральному духу росіян та змусити їх передислокувати війська вздовж кордону.

За словами Спенсера, Україна використовує у цьому плані російську схему дій: окупанти раніше розпалювали ймовірність наступу з боку Білорусі, щоб відтягнути туди частину українських сил.

Західні офіційні особи зазначають, що ефективність майбутнього контрнаступу незрозуміла, але Україна продовжуватиме «формувальні операції».

«Вони [українці] тестують, досліджують та з'ясовують, що працює, а що ні. Весь сенс цього контрнаступу в тому, що ні росія, ні [західні союзники] не знають, коли він справді почався, і те, що ми бачимо зараз – вони змушують росіян продовжувати сумніватися», – сказав високопосадовець.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков вважає, що влітку українська армія має серйозні шанси здійснити прорив на фронті. Він назвав можливі напрямки контрнаступу.

Днями секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна готова розпочати контрнаступ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: