Вибухи на об'єктах російської інфраструктури допомагають підготувати ґрунт для контрнаступу України – NYT

Читать на русском
Інциденти на об'єктах російської інфраструктури допомагають підготувати ґрунт для контрнаступу України. Удари чинять тиск на російську логістику, змусивши Москву витрачати додаткові ресурси.
Ілюстративне фотоReuters

За останні кілька днів російська інфраструктура поблизу кордону з Україною, а також в окупованому Криму неодноразово зазнавала атак. Україна не брала на себе відповідальності за удари, але збільшення темпів атак може допомогти підготувати ґрунт для контрнаступу.

Про це пише The New York Times із посиланням на військових аналітиків.

Які населені пункти в тилу рф та на окупованій території зазнали атак дроновДесятки російських міст і сіл, а також окуповані рф території України неодноразово зазнавали атак безпілотників з початку повномасштабної війни.

За словами аналітиків, удари далеко за лінією фронту чинять тиск на російську логістику, змусивши Москву витрачати додаткові ресурси на відновлення пошкодженої інфраструктури та ускладнивши планування оборони напередодні контрнаступу України. Вони також мають психологічний ефект, розвіюючи «ауру непереможності» рф на контрольованій нею території.

«Це частина підготовки поля бою. Ви послаблюєте ворога в різних місцях, щоб переконатися, що він не рухається в момент, коли ви дійсно атакуєте», – сказав Йоханн Мішель, аналітик-дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

За його словами, такі атаки не призначені насамперед для завдання ударів по точках майбутнього контрнаступу.

Удари по інфраструктурі далеко від лінії фронту, каже Мішель, спрямовані на створення вузьких місць у ланцюжку військових поставок, змушуючи росію відволікати ресурси та енергію для закриття «прогалин».

Видання нагадує, що західні союзники закликали Україну не використовувати поставлену зброю великої дальності для завдання ударів по території рф. Але Україна створила флот безпілотників, здатних долати сотні кілометрів.

За словами експерта з науково-дослідного інституту CNA у Вірджинії Семюеля Бендетта, російська система протиповітряної оборони створена для захисту її кордону від літаків та значно більших ракет.

Україні, зазначив він, вигідно завдавати ударів безпілотниками – це змушує росію розкривати місцезнаходження своїх систем ППО, що зробить їх уразливими для атак у майбутньому.

Крім того, будь-які удари по росії можуть завдати «серйозної психологічної травми» і підірвати почуття контролю Москви над власною територією, заявив український військовий Петро Черник.

Нагадаємо, у Брянській області за два дні сталося два вибухи на залізниці. 1 травня зійшов з рейок потяг із нафтопродуктами, в результаті росіяни втратили тепловоз, чотири вагони та 12 тонн дизельного палива.

2 травня вантажний потяг знову зійшов із колій через підрив залізничного полотна.

3 травня у селищі Волна Краснодарського краю через атаку безпілотника спалахнула нафтобаза.

Крім того, вже вдруге за два дні у тому ж регіоні горить нафтопереробний завод «Ільський».

А 29 квітня у Севастополі внаслідок вибуху на нафтобазі знищено понад 10 резервуарів із паливом.

У британській розвідці констатували, що атаки безпілотників на нафтобази та склади з паливом порушують логістику російських військ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: