Захід має підготувати Україну до наступного етапу війни після контрнаступу – Foreign Affairs

Читать на русском
Більшість підтримки України Заходом зосереджена на короткостроковій перспективі. Але союзникам потрібно готувати українську армію до затяжного періоду війни, який буде після контрнаступу.
Reuters

Західні політики роблять надмірний акцент на майбутньому контрнаступі України, не приділяючи належної уваги тому, що буде після цього, і наскільки підготовлено українську армію до наступного етапу війни.

Про це йдеться у статті у журналі Foreign Affairs.

Автор статті – експерти Майкл Кофман і Роб Лі – прогнозують, що найближчими тижнями Україна проведе наступальну операцію або серію наступальних операцій, які можуть виявитися вирішальними на даному етапі конфлікту.

Резніков сказав, що Україна в «глобальному сенсі» готова до контрнаступуУкраїна у глобальному сенсі готова до контрнаступу, сказав Резніков. Справа за погодою та рішенням командування.

Але, на їхню думку, західні політики зробили надмірний акцент на наступі, не приділивши належної уваги тому, що буде після нього: вкрай важливо, щоб західні партнери розробили довгострокову стратегію перемоги України, оскільки навіть дуже успішна операція навряд чи завершить війну.

А за контрнаступом може бути ще один період невизначених боїв і війни на виснаженні, але при цьому Україна ще й зіткнеться зі скороченням поставок боєприпасів. За словами експертів, ця війна, ймовірно, стане затяжною, її буде надзвичайно важко закінчити. А тому західні країни мають запобігти ситуації, коли війна затягнеться, але вони не зможуть дати Україні вирішальну перевагу.

При цьому Кофман і Лі припускають, що Україна досягне успіху на полі бою, але все одно потрібен час, щоб перетворити військові перемоги на політичні результати.

Водночас Захід має бути готовим до того, що майбутній контрнаступ може не призвести до таких результатів, як це було під час успішних операцій у Харківській та Херсонській областях: «Роблячи надто великі ставки на результат цього наступу, західні країни не подали сигналу про своєї прихильності до тривалих зусиль. Якщо ця операція виявиться кульмінацією західної допомоги Києву, Москва може припустити, що час все ще на її боці і що її сили можуть зрештою вимотати українську армію».

Щоб Україна зберегла імпульс, пишуть експерти, західні держави мають взяти на себе низку зобов'язань та планів на період після контрнаступу, а не дотримуватися вичікувальної позиції.

На думку Кофмана та Лі, більша частина підтримки Заходу зосереджена на короткостроковій перспективі – наданні озброєння як імпульсу для наступальної операції. В результаті наприкінці року може настати ситуація, коли українська армія буде змушена воювати з меншою кількістю артилерійських чи зенітних боєприпасів, ніж вона витрачала під час зимового російського наступу.

«Для України та її західних прихильників робоча теорія перемоги має ґрунтуватися на витривалості, яка враховує довгострокову якість українських збройних сил, можливості та потреби у підтримці. Сполучені Штати та Європа мають зробити необхідні інвестиції для підтримки воєнних дій після 2023 року», – йдеться у статті.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не думати про майбутній контрнаступ України як про останній.

Він також пояснював, чим наратив про «вирішальний момент» небезпечний для України.

Видання The Washington Post писало, що українська влада намагається знизити рівень очікувань від контрнаступу.

Міністр оборони Олексій Резніков визнавав, що очікування у суспільстві від контрнаступу України дещо «перегріті».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: