Контрнаступ ЗСУ: як політики стримують очікування

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський нещодавно заявив, що Україні потрібно ще трохи часу, щоб розпочати контрнаступ – не вся військова допомога Заходу надійшла. Тема з контрнаступом була настільки обговорювана останніми місяцями на всіх рівнях, що в Україні почали побоюватися того, що його результат не виправдає очікувань. Тому військово-політичне керівництво тепер просуває меседж про те, що майбутня битва аж ніяк не вирішальна. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Одна з перших таких заяв пролунала наприкінці березня від Дмитра Кулеби (щоб переглянути інфографіку, прогортайте публікацію до кінця). Міністр закордонних справ звернув увагу на те, що контрнаступ небезпечно вважати вирішальним моментом у війні: адже якщо він не вдасться, посилиться вплив сил, які хочуть підштовхнути Україну до компромісів із росією.

«Ми повинні всіма засобами протистояти сприйняттю контрнаступу як вирішальної битви війни», – підкреслив міністр.

Пізніше навесні він ще кілька разів закликав не думати про майбутній контрнаступ як останній – бо невідомо, що з нього вийде. «І якщо нам вдасться звільнити наші території під час цього контрнаступу, то в кінці ви скажете, що так, він був останнім. А якщо ні, то значить треба готуватися до наступного контрнаступу», – пояснював Кулеба.

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю визнавав, що очікування у суспільстві від контрнаступу дещо перегріті, а у світі – «переоцінені». «Люди чекають на щось грандіозне, але можуть отримати емоційне розчарування», – зазначав він.

Президент Володимир Зеленський, хоч і казав, що Україна не розглядає варіант провалу, визнавав, що ніхто не може гарантувати стовідсотковий успіх контрнаступу.

Цікаво, що від західних політиків теж виходять подібні заяви. Так, міністр оборони Британії Бен Воллес говорив, що впевнений у контрнаступі України, але «жоден наступ не приведе до раптового розвалу російської армії».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на тлі розмов про підготовку контрнаступу заявив, що не можна недооцінювати росіян, адже за ці місяці вони могли створити значні оборонні рубежі.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, які події та заяви свідчать про невідворотність контрнаступу України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо контрнаступ буде невдалим, то є ризик зниження підтримки України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: