На Заході вже обговорюють передачу винищувачів Україні – Politico

Читать на русском
На Заході вже розпочалася внутрішня дискусія щодо постачання винищувачів України. Поки що це залишається червоною лінією, але, як кажуть дипломати, надання літаків – це наступний природний крок.
airdatanews.com

Між західними союзниками України вже ведуться внутрішні дебати щодо постачання Києву реактивних винищувачів, незважаючи на побоювання щодо ескалації. Обговорення питання лобіює сама Україна за підтримки країн Балтії.

Про це повідомляє Politico із посиланням на західних військових чиновників та дипломатів.

«Наступним природним кроком будуть винищувачі», – сказав дипломат із північної європейської країни.

Видання наголошує, що дискусія з приводу винищувачів буде ще більш запеклою, ніж із приводу танків. Декілька європейських офіційних осіб та дипломатів заявили, що їхні уряди не вважають цю ідею вдалою.

Передача F-16 Україні: компанія-виробник винищувачів прокоментувала ініціативуКомпанія не бере в переговорах безпосередньої участі, проте готується розширювати своє виробництво F-16 в Грінвіллі, Південна Кароліна

«Винищувачі сьогодні абсолютно немислимі. Але ми можемо обговорити це за два-три тижні», – сказав ще один високопоставлений представник європейської держави.

У США заявили Україні, що постачання літаків «наразі неможливе», сказав дипломат і додав: «Це червона лінія. Але минулого літа червоною лінією у нас були HIMARS, але вона відсунулася. Потім це були бойові танки».

Високопоставлений дипломат з іншого європейського уряду розповів, що на початку 2022 року західні союзники домовилися про «неписану політику» – не постачати Україні все озброєння одразу, щоб не викликати гостру реакцію з боку росії.

Стратегія полягала в тому, що Захід повинен надавати підтримку поступово, оцінюючи реакцію росії на кожному кроці. «Багато західних країн вважають, що якби ми поставили Україні всю техніку, яку вони просили у нас на першому етапі війни, то була б сильна реакція росії, зокрема ядерна. Можна назвати це процесом звикання путіна», – сказав дипломат.

Таким чином, постачання літаків є «лише питанням часу», додав він.

Нагадаємо, у лютому відбудеться дев'яте засідання у форматі «Рамштайн». За інформацією від ОПУ та міністра оборони Олексія Резнікова, воно буде присвячене забезпеченню України західною бойовою авіацією.

Раніше у Повітряних силах ЗСУ розповіли, як Україні допоможуть винищувачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: