США можуть пізніше ухвалити рішення про постачання Україні винищувачів або дозволити це зробити третім країнам – NYT

Читать на русском
США можуть пізніше ухвалити рішення про відправку Україні винищувачів, якщо вони слідують звичному сценарію. Або ж дозволити союзникам відправити власні F-16 американського виробництва.
U.S. Air Force

Небажання адміністрації Джо Байдена надати Україні винищувачі може бути тимчасовим, якщо США слідують звичному сценарію.

Про це пише The New York Times із посиланням на офіційних осіб.

Звичайний сценарій передбачає, що Україна просить передову систему озброєння, адміністрація Байдена каже «ні», але натякає, що таке саме озброєння можна отримати від європейських країн набагато швидше.

Проте, побоюючись спровокувати рф, Європа відмовляється надсилати в Україну будь-що, якщо це не зроблять США. Після кількох місяців суперечок адміністрація Байдена каже «так», що відкриває новий розділ у постачанні допомоги. Так було з системами Patriot, бойовими броньованими машинами та танками.

Україна може отримати винищувачі F-16 або МіГ-29: порівняння літаківЗахід може передати Україні винищувачі F-16 чи МіГ-29. На інфографіці – порівняння їхніх характеристик.

Журналісти припускають, що така сама ситуація буде з винищувачами F-16. Незважаючи на «ні» від адміністрації Байдена, офіційні особи приватно кажуть, що це тимчасово: позитивне рішення про постачання може бути прийняте пізніше, або ж США дозволять іншим країнам відправити Україні власні F-16 американського виробництва.

Зокрема це можуть зробити Данія або Нідерланди. Наприклад, Нідерланди мають близько 40 F-16 і переходять на досконаліший винищувач F-35, тому таке постачання буде мати сенс.

Уряд США має схвалити продаж або передачу F-16 з країн-партнерів до третіх країн і, таким чином, будь-який член НАТО, який хоче відправити свої винищувачі американського виробництва Україні, має спочатку отримати «зелене світло» від адміністрації Байдена.

Нагадаємо, як повідомило Politico, між західними союзниками України вже триває внутрішня дискусія щодо постачання реактивних винищувачів.

Олаф Шольц заявив, що Німеччина не передаватиме Україні винищувачі, щоб «не підвищувати ставки».

Польща готова передати винищувачі за згодою з країнами НАТО.

Нідерланди готові розглянути запит України на постачання F-16, але поки що такого запиту не надходило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: