Західні аналітики вважають, що Україна могла бути причетною до запуску дронів по Кремлю – FT

Читать на русском
Експерти сумніваються, що росія інсценувала атаку на Кремль – це занадто великі репутаційні втрати. Вони вважають, що за цим може стояти Україна – із суто символічною та демонстративною метою.
Moslenta

Деякі західні експерти сумніваються в тому, що росія могла інсценувати атаку безпілотників на Кремль – для володимира путіна було б надто ризиковано натякнути, що одне з місць, що найбільше охороняється в країні, вразливе.

Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що удар безпілотників по Кремлю, їхнє проникнення в повітряний простір Москви, є найсерйознішим інцидентом з тих пір, як у 1987 році німець Матіас Руст приземлився на невеликому літаку на Червоній площі.

У Кремлі заявили, що розглядають «найрізноманітніші» варіанти відповіді на атаку дронівУ Кремлі заявили, що відповіді на атаку безпілотників можуть бути різні, але продумані і зважені. Путін замаху не злякався і 9 травня виступатиме на параді.

У деяких експертів це викликало вагання щодо твердження, що це атака під «хибним прапором», яка потенційно спрямована на виправдання нової ескалації в Україні.

Інцидент кидає вкрай негативне світло на російський апарат безпеки та здатність захистити себе – ключову опору 23-річного путінського керівництва країною. «У мене є сумніви щодо операції під чужим прапором, тому що політичні збитки для путіна величезні», — сказав один високопоставлений західний дипломат.

Водночас Україна, за словами деяких експертів та дипломатів, може бути причетною до атаки. «Україна показала, що може брати готові продукти, масштабувати їх, а потім використати творчо зі смертоносним ефектом. Попередні атаки України з використанням безпілотних транспортних засобів також показують, наскільки важко захищатись від цих ударів», – сказав високопосадовець західного міністерства оборони.

Але, за словами аналітиків, якщо атака і була організована Україною, то її мета була суто символічною та демонстративною.

Директор американської військової розвідки генерал-лейтенант Скотт Беррієр зазначив, що безпілотники не здатні завдати Кремлю значних пошкоджень. Він додав, що, судячи з фото, оператор дронів мав зоровий контакт із ними, тобто перебував у відносно близькій зоні видимості.

Директор із російських досліджень у Центрі військово-морського аналізу в Арлінгтоні Майкл Кофман вважає найбільш ймовірним поясненням те, що Україна як мінімум організувала операцію – щоб продемонструвати вразливість рф та послабити владу Кремль.

Аналітики при цьому розходяться в думках щодо того, чи могли безпілотники прилетіти з України — відстань близько 760 км від Києва — чи були запущені з рф.

Колишній військовий радник з Європи вважає, що Україна практично не має безпілотників, які можуть ухилитися від російських засобів ППО і тим більше пролетіти в зону навколо Кремля.

Але, за словами джерела, дрони могли прилетіти з Підмосков'я.

«Важливо розуміти, що ця атака могла бути організована не лише урядом, а й недержавним суб'єктом», – зазначив Руслан Пухов, директор Центру аналізу стратегій та технологій московського оборонного аналітичного центру.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не причетна до атаки безпілотників на Кремль.

У США теж не бачать ознак того, що Україна стоїть за атакою безпілотників.

Видання The New York Times пише, що хто б не стояв за атакою, росія може використовувати її як привід для ескалації війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: