Президент Чехії вважає, що Китаю вигідне затягування війни в Україні

Читать на русском
Китай отримує свій зиск від затягування війни в Україні, і тому йому не можна довіряти посередництво у встановленні миру, заявив президент Чехії.
Reuters

Китаю не можна довіряти посередництво у встановленні миру між росією та Україною, вважає президент Чехії Петр Павел. За його словами, Пекіну вигідне затягування війни.

Він сказав про це в інтерв'ю Politico.

«Мирний план» Китаю і Франції: що відомо і які загрози для УкраїниРяди адептів мирних переговорів між росією та Україною поповнилися новим учасником – тепер в ролі голуба миру хоче спробувати себе французький президент Еммануель Макрон

«Я вважаю, що на користь Китаю зберегти статус-кво, тому що це може підштовхнути росію до низки поступок», – вважає Павел.

Він пояснив, що Китай може отримувати дешеву нафту, газ та інші ресурси від росії в обмін на своє безмежне партнерство з Кремлем.

«Для Китаю також добре, що Захід, ймовірно, стає трохи слабшим, підтримуючи Україну», – додав чеський лідер.

На думку Павла, Китай не зацікавлений у якнайшвидшому закінченні війни. «Китай щодня отримує уроки з конфлікту. Вони уважно стежать за тим, що робить росія, як реагує Захід», – зазначив він.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, президент Франції Еммануель Макрон звернувся до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів між Україною та рф.

Нещодавно міністр оборони Італії Гвідо Крозетто висловив думку, що Китай має виступити посередником у переговорах України та росії.

Але, наприклад, у Міністерстві закордонних справ Литви проти такої ініціативи. А у РНБО закликали «припинити садити Україну за стіл переговорів».

Китай днями ще й потрапив у дипломатичний скандал: його посол у Франції Лу Шае в інтерв'ю поставив під сумнів суверенітет України та інших колишніх республік Радянського Союзу.

У Пекіні після цього поспішили заявити, що поважають суверенітет, незалежність та територіальну цілісність усіх країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: