У МЗС Литви не хочуть, щоб Китай був посередником між Україною та рф: причина

Читать на русском
КНР не може виступати посередником у мирних переговорах між Україною та рф через своє ставлення до росії. Таку думку висловив голова МЗС Литви.
Фото: Getty Images

Китай не може виступати посередником у мирних переговорах між Україною та рф через своє ставлення до росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс в інтерв'ю Bloomberg.

Посол Китаю назвав «риторикою» заяву про безмежну дружбу з росієюЗаява про безмежну дружбу Китаю та росію носить риторичний характер, її неправильно витлумачили, сказав посол Пекіна в ЄС.

За його словами, позиція Пекіна може позбавити Україну суверенітету.

«Ми бачимо, що вони узгоджують чи хочуть, щоб росія пристосувалася до їхнього розуміння світового порядку. І безперечно в цьому світовому порядку Україна не зможе зберегти свій повний суверенітет», – заявив Ландсбергіс.

Він додав, що Китай уже зараз вважає росію радше молодшим сателітом, а не партнером.

«Вони планують отримати росію саме такою, якою вони хочуть – слабкою з військового та економічного погляду, що практично збанкрутувала країною без союзників», – зазначив політик.

Ландсбергіс також прокоментував «мирну ініціативу» Китаю щодо України, яка не включає пункту про виведення всіх російських військ з території України.

«Це не мирний план. Безперечно. Ви не можете мати повний суверенітет країни і одночасно втрачати територію», – підсумував глава литовського МЗС.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна поки що не отримувала від Китаю пропозицій виступити посередником для врегулювання війни, незважаючи на заяви Пекіна про готовність сприяти переговорам з росією.

«Слово і діло» розбиралося, що стоїть за зовнішньополітичною активністю Китаю, яка різко зросла, які цілі переслідує Пекін і чого насправді варті китайські «мирні плани».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: