Україна та Естонія відреагували на заяви посла Китаю щодо Криму та суверенітету країн

Читать на русском
Посол КНР у Франції Лу Шае поставив під сумнів суверенітет України та інших колишніх республік Радянського Союзу.
Посол КНР у Франції Лу ШаеФото: Slate

Посол КНР у Франції Лу Шае поставив під сумнів суверенітет України та інших колишніх республік Радянського Союзу.

Свою заяву він зробив в інтерв'ю французькому телеканалу LCI.

«У міжнародному праві ці країни колишнього Радянського Союзу не мають чинного статусу, оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни», - сказав він.

Також на запитання, чи вважає він Крим приналежним Україні, китайський посол сказав, що «це залежить від того, як ви сприймаєте проблему», додавши, що «це не так просто». Він також сказав, що Крим був «російським спочатку», не уточнивши, що він має на увазі під початком.

Експерт паризького центру Foundation for Strategic Research у питаннях Китаю Антуан Бондаз у Twitter зазначив, що посол КНР заперечив існування таких країн, як Україна, Литва, Естонія, Казахстан тощо.

Посол України у Франції Вадим Омельченко відреагував на скандальні заяви посла Китаю.

«Або є очевидні проблеми з географією. Або такі заяви йдуть врозріз з позицією Пекіна щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН», - написав Омельченко у Twitter.

Також на заяви Лу Шае відреагував міністр закордонних справ Естонії Маргуса Цахкна. Він назвав такі заяви китайського дипломата незрозумілими та вартими жалості.

«Сумно, що представник Китайської Народної Республіки дотримується таких поглядів. Така позиція незрозуміла», - сказав очільник МЗС Естонії у коментарі Delfi.

Важливо нагадати, що нещодавно президент Франції Еммануель Макрон звернувся до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів між Україною та росією.

А у Міністерстві закордонних справ Китаю позитивно оцінили пропозицію президента України Володимира Зеленського голові Компартії Китаю Сі Цзіньпіну приїхати до Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: