У Кабміні назвали об’єми продукції, яка експортуються через польський кордон щомісяця

Читать на русском
Як зазначили в Мінагрополітики, коли мова йде про весь експорт, який іде через польський кордон, то частина його залишається в Польщі, а частина іде транзитом.
Микола Сольськийminagro.gov.ua

Кажного місяця через польський кордон експортується із України від 500 до 700 тисяч тонн різної продукції.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський розповів «Укрінформу».

«Насправді, якщо візьмемо весь експорт, який іде через польський кордон, і частина його залишається в Польщі, а частина іде транзитом, то всього в нас, залежно місяць від місяця, їде від 500 до 700 тисяч тонн різної продукції», - сказав Сольський.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

Він уточнив, що йдеться про зерно, олію, цукор, яйця, м’ясо та інші продукти. При цьому, міністр зазначив, що пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник не продаються в Польщі, а продаються транзитом.

«Якщо ми говоримо про те, що ці чотири культури не продаються в Польщі, а продаються транзитом, то це приблизно, на нашу думку, 150-200 тисяч тонн найбільше по місяцю з цього загального об’єму, що я вам щойно сказав, що продавалося в Польщі. При спрощенні транзиту, про що ми попередньо погоджували, і , надіюся, що так і буде, ці об’єми в суттєвій мірі можна компенсувати шляхом транзиту до польських портів, чи до портів інших країн у тому числі», - сказав міністр.

Нагадаємо, що у суботу, 15 квітня, уряд Польщі заборонив ввезення до країни українського зерна, а також великої кількості інших продуктів.

Україна пропонує найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння.

Раніше ми повідомляли, що міністри сільського господарства України і Польщі Микола Сольський і Роберт Телус підпишуть у понеділок, 17 квітня, угоду про транзит українського зерна.

Також 7 квітня у Румунії фермери протестували по всій країні та вимагали підвищення компенсацій від ЄС через імпорт зерна з України, що призвів до зниження цін на їхню продукцію.

Того ж дня на прикордонному переході у Дорогуську міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зустрівся з українським колегою, щоб обговорити проблему потрапляння українського зерна до країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: