Польща заборонила ввезення українського зерна та іншого продовольства

Читать на русском
У суботу, 15 квітня, уряд Польщі заборонив ввезення до країни українського зерна, а також великої кількості інших продуктів.
Укрінформ

У суботу, 15 квітня, уряд Польщі заборонив ввезення до країни українського зерна, а також великої кількості інших продуктів.

Про це повідомив голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський.

Сьогодні, 15 квітня, уряд Польщі ухвалив рішення заборонити ввезення зерна та десятків інших видів продовольства з України.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

Про ухвалені рішення Польща поінформувала українську сторону і готова будь-якої миті розпочати переговори щодо врегулювання цього питання у вигляді міждержавної угоди.

«Буде проведено генеральну закупівлю зерна, що імпортується з України, що лежить у польських елеваторах і складах», – зазначив Качинський.

Україна уже відреагувала на заяву. Міністерство аграрної політики та продовольства України заявило, що шкодує про прийняття польськими колегами рішення про тимчасове обмеження експорту. У відомстві додали, що це суперечать попереднім домовленостям між сторонами.

«Тиждень тому ми погодили, що 4 культури: пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства та вирішення проблем логістики і погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння», – йдеться у дописі.

Україна пропонує найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння.

Раніше ж повідомляли, що міністри сільського господарства України і Польщі Микола Сольський і Роберт Телус підпишуть у понеділок, 17 квітня, угоду про транзит українського збіжжя.

Нагадаємо, 7 квітня у Румунії фермери протестували по всій країні та вимагали підвищення компенсацій від ЄС через імпорт зерна з України, що призвів до зниження цін на їхню продукцію.

Того ж дня на прикордонному переході у Дорогуську міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зустрівся з українським колегою Миколою Сольським, щоб обговорити проблему потрапляння українського зерна до країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: