Зустріч на кордоні: Україна тимчасово призупиняє експорт зерна до Польщі

Читать на русском
Українська сторона виступила з пропозицією на якийсь час дуже сильно обмежити, а на даний момент повністю припинити надходження зерна до Польщі.
Роберт Телусpolsatnews.pl

На прикордонному переході у Дорогуську міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зустрівся з українським колегою Миколою Сольським, щоб обговорити проблему потрапляння українського зерна до країни.

Про це повідомляє Polsatnews.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

«Українська сторона виступила з пропозицією на якийсь час дуже сильно обмежити, а на даний момент повністю припинити надходження зерна до Польщі. Про транзит мова не йде. За цим слідкуватимуть дуже пильно, щоб зерно не залишилося в Польщі»,- заявив Телус.

Він зазначив, що угоду з цього приводу мають підписати наступного тижня.

«Українська сторона розуміє наші проблеми і погодилася на наші пропозиції щодо перегляду питання імпорту зерна до Польщі. Швидше за все, у п’ятницю ми підпишемо документ,який визначить те, про що ми сьогодні домовилися. Його реалізовуватимуть польська та українська сторони, щоб розвантажити склади», - додав Телус.

Український міністр зазначив, що Україна утримається від експорту до нового сезону.

«Перед новим сезоном, перед літом, в залежності від того, як буде розвиватися ситуація в наших країнах і в світі, ми знову зустрінемося, щоб обговорити подальшу спільну діяльність», - анонсував Сольський.

Раніше, у березні, Україна досягла з Польщею домовленостей щодо спрощення проходження процедур під час експорту українських зернових та олійних культур транзитом через польську територію до інших країн.

Нагадаємо, сьогодні у Румунії фермери протестують по всій країні та вимагають підвищення компенсацій від ЄС через імпорт зерна з України, що призвів до зниження цін на їхню продукцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: