Війна в Україні: скільки натовських боєприпасів потрібно ЗСУ, і хто є основним постачальником

Читать на русском

Одним із ключових в українсько-російській повномасштабній війні є питання боєприпасів, брак яких зазнають обидві сторони конфлікту. Запасів боєприпасів радянського калібру в України та західних союзників набагато менше, ніж у росії. Тому Україна покладається переважно на боєприпаси натовського, 155-мм, калібру. Проблема в тому, що реальна потреба в них набагато вища, ніж будь-коли могли припустити західні країни – війни такого масштабу ніхто не очікував. Тому тепер союзники мають терміново збільшити виробництво. «Слово і діло» розібралося, скільки боєприпасів може собі дозволити використовувати українська армія та скільки реально потрібно, а також хто є їхнім основним постачальником.

Українська армія змушена економити боєприпаси через їхню нестачу. Які країни постачають нам 155-мм боєприпаси та скільки їх потрібно – на інфографіці.
Використання боєприпасів УкраїноюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За оцінкою норвезької оборонної групи Nammo на початок лютого, Збройні сили України за день війни використовують приблизно 5-6 тисяч артилерійських снарядів – це аналогічно річному замовленню невеликої європейської держави у мирний час.

Основними постачальниками України протягом року повномасштабної війни були США – відправили понад мільйон боєприпасів.

Країни Європейського союзу, за даними ЗМІ, за рік надали Україні приблизно 350 тисяч 155-мм снарядів. Ще дві партії по 100 тисяч снарядів надійшло від Великої Британії.

На початку березня міністр оборони Олексій Резніков звернувся до Євросоюзу з проханням надсилати Україні 250 тисяч артилерійських снарядів щомісяця. У листі, який опинився у розпорядженні видання Financial Times, він описав реальну ситуацію з використанням боєприпасів.

За його словами, в середньому Україна випускала 110 тисяч снарядів 155-мм калібру на місяць – це чверть від кількості, яку використала росія. За оцінкою Міноборони, для успішного виконання бойових завдань мінімальна потреба становить понад 350 тисяч снарядів.

Якби Україна використовувала всі можливості артилерійських систем, які вона має, повідомив Резніков, військові могли б витрачати більше 590 тисяч снарядів на місяць.

Наприкінці березня країни Євросоюзу погодили план постачання Україні мільйона артилерійських снарядів упродовж наступних 12 місяців. Крім того, план передбачає нарощування європейського виробництва боєприпасів та озброєння. Нині до угоди приєдналося понад двадцять країн.

Українська армія змушена економити боєприпаси через їхню нестачу. Які країни постачають нам 155-мм боєприпаси та скільки їх потрібно – на інфографіці.
Закупівля боєприпасів для УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Однак не все в цьому плані гладко: як писали ЗМІ, поки що в Євросоюзі не можуть домовитися щодо того, які компанії виготовлятимуть снаряди для поповнення запасів країн-членів – тільки компанії з ЄС чи й зовнішні виробники.

Нагадаємо, Пентагон через війну в Україні вирішив збільшити виробництво артилерійських снарядів як мінімум у шість разів.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, чому Україні не вистачає снарядів на фронті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: