Болгарія через посередників може продати Україні велику кількість боєприпасів – Euroactiv

Читать на русском
Болгарія через посередників може продати Україні величезну кількість боєприпасів на суму майже 175 млн євро.
Фото: Narciso Contreras/AA/picture Alliance

Болгарія, швидше за все, продасть Україні величезну кількість боєприпасів через посередників, що може суттєво вплинути на перебіг війни.

Про це повідомляє Euroactiv.

Болгарія через посередників відправила зброї для ЗСУ на 1 млрд доларів – ЗМІБолгарія за рік поставила Україні озброєння на суму понад 1 мільярд доларів через треті країни.

Міноборони Болгарії передасть державному військовому заводу ВМЗ старі боєприпаси на суму майже 175 млн євро, а натомість отримає нові боєприпаси.

«Це найбільше переозброєння болгарських сухопутних військ у новітній історії. Це величезна кількість боєприпасів – сотні тисяч. Там величезне зростання цін на боєприпаси, і ВМЗ продаватиме ці боєприпаси через посередників в Україну», — сказав bTV колишній міністр оборони Бойко Ноєв.

«Це кількість боєприпасів, яка може переламати хід війни на деяких напрямках на українському фронті», – додав він.

Видання зазначає, що Болгарія має запаси боєприпасів радянського стандарту, які потрібні українській армії для танків, гаубиць, протитанкових гранатометів, радянських реактивних систем залпового вогню, автоматів АК-47 тощо.

При цьому лише кілька днів тому президент Румен Радєв заявив, що Болгарія продаватиме зброю та боєприпаси іншим європейським країнам за умови, що їх не буде відправлено до України.

Нагадаємо, 20 березня Євросоюз погодив план постачання в Україну боєприпасів на суму 2 млрд євро. Україні планують поставити мільйон 155-міліметрових артилерійських снарядів упродовж наступних 12 місяців, а також поповнити запаси ЄС.

Які країни приєдналися до плану, можна побачити тут. Пізніше до договору приєдналася Польща.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: