Польща наполягатиме на закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС – прем’єр-міністр

Читать на русском
Польща переконуватиме партнерів в ЄС у потребі спільної закупівлі боєприпасів для України за межами Євросоюзу.
Giorgos Moutafis

Польща переконуватиме партнерів в ЄС у потребі спільної закупівлі боєприпасів для України за межами Євросоюзу.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький про це повідомив в інтерв’ю RMF FM.

«У Брюсселі це такий собі секрет Полішинеля, що в Європі немає боєприпасів. З іншого боку, у світі є кілька регіонів, зокрема Південна Корея та Ізраїль, де таких боєприпасів набагато більше. Тому я розраховую на те, що наші спільні дискусії з Єврокомісією, кількома ключовими країнами, Німеччиною та Францією, призведуть до швидкого отримання боєприпасів, тому що Україна потребує їх тут і зараз» – заявив він.

Наразі Франція виступає проти закупівлі амуніції за межами Євросоюзу, наполягаючи на тому, щоб вигідні контракти йшли європейським фірмам. Моравецький заявив, що переконуватиме партнерів у тому, що боєприпаси потрібні якнайшвидше. Через їх дефіцит в ЄС, важливо почати закуповувати амуніцію за межами союзу, так само як Польща зараз купує суперсучасну зброю К2, К9 і Abrams з-за кордону.

Водночас прем'єр наголосив на важливості отримання згоди від Південної Кореї, яка, підписала великі угоди про постачання озброєння Польщі з початку війни.

«З цього треба починати. Ми можемо це зробити тільки в тому випадку, якщо той, хто нам продає, дасть дозвіл на експорт, дасть дозвіл на передачу цих боєприпасів. Ми, звичайно, надійний партнер, тому будемо робити це тільки за згодою», – додав він.

Нагадаємо, очільники МЗС країн Євросоюзу домовилися щодо спільної ініціативи з постачання боєприпасів до України під час війни з росією та поповнення власних складів.

Участь у закупівлі 155-мм боєприпасів для України візьмуть 17 з 27 країн-членів Євросоюзу. Норвегія, що не входить до ЄС, стала 18-ю державою, яка поставила підпис під планом військової допомоги для ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: