ЗСУ за день витрачають артилерійських снарядів на рівні річного замовлення невеликої країни Європи – FT

Читать на русском
ЗСУ щодня витрачають 5-6 тисяч артилерійських снарядів, що можна порівняти з потребами невеликої європейської країни за рік. Через це європейські виробники зіткнулися з кризою у ланцюжку військових постачань.
Ілюстративне фотоmil.in.ua

Україна за день війни з росією витрачає приблизно 5-6 тисяч артилерійських снарядів, що аналогічно річному замовленню невеликої європейської держави у мирний час.

Це оцінка виконавчого директора норвезької компанії Nammo, яка виробляє боєприпаси та зброю, Мортена Брандцега, йдеться у статті Financial Times.

Британське видання зазначає, що різкий перехід на військові рейки створює кризу ланцюжка поставок у Європі, оскільки виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки поставок в Україну.

У компанії Nammo кажуть, що масштаб інвестицій для задоволення попиту створює величезне навантаження на фінанси загалом здорової оборонної компанії.

Скільки озброєння продають найбільші виробники країн ЄвропиНайбільші європейські виробники озброєння. Обсяги продажу за минулий рік – на інфографіці.

За словами Брандцега, деякі компоненти мають такий високий попит, що час їхньої доставки збільшився з місяців до років.

Це призвело до пошуку вихідних матеріалів, від хімікатів для вибухових речовин до металів та пластмас для підривників та артилерійських гільз, пише видання. Більшість компаній збільшили виробничі зміни напередодні очікуваних замовлень від національних урядів та наймають більше людей, що є ще однією проблемою з початку пандемії.

Виконавчий директор британської компанії Chemring, яка постачає вибухові речовини та паливо оборонним підрядникам, сказав, що деякі клієнти цікавилися, чи можна збільшити випуск певних матеріалів на 100-200%.

За словами Міка Орда, для значного збільшення обсягів виробництва потрібен час та інвестиції в нові заводи: «Це досить капіталомісткі проєкти, на будівництво, введення в експлуатацію та запуск яких триває кілька років. Це не той ланцюжок постачання, де можна просто клацнути вимикачем».

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс значно збільшить виробництво зброї та боєприпасів.

Видання FT також констатувало, що війна в Україні оголила проблеми зі збройовим потенціалом Заходу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: