Термін дії зернової угоди знову продовжили

Читать на русском
Україна досягла домовленостей з Туреччиною та ООН про продовження зернової угоди. Цього разу дію документа продовжили на 120 днів.
Reuters

Україна досягла домовленостей з Туреччиною та ООН про продовження зернової угоди. Цього разу дію документа продовжили на 120 днів.

Про це повідомляє міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков у Facebook.

Термін дії документа продовжили ще на 4 місяці. Це означає, що Україна буде і надалі експортувати агропродукцію через три морські порти.

«Вдячний Генеральному секретареві Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також усім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа ще на 4 місяці», – йдеться в повідомленні.

Світове виробництво пшениці: скільки було вирощено та експортовано за два рокиПротягом 2020/2021 маркетингового року у світі було вироблено 774,55 млн тонн пшениці, у 2021/2022 виробництво збільшилося до 779,33 млн тонн. Докладніше – на інфографіці.

За словами Кубракова, з 1 серпня 2022 року вже 25 мільйонів тонн агропродукції було відправлено на потреби світу. Водночас головним викликом для ініціативи є прискорення інспекційних перевірок у Туреччині.

«Це дозволить світу отримати ще більше української агропродукції. Також продовжуємо роботу з приєднання до зернової ініціативи портів Миколаївської області та розширення номенклатури вантажів», – додав міністр.

Нагадаємо, попередні терміни дії зернової угоди сплили сьогодні, 18 березня. Повідомляли, що Україна та партнери підтримували продовження ініціативи на 120 днів, у той час, як росія наполягала на 60.

Також писали, що останні кілька місяців росія штучно гальмує реалізацію угоди, системно затримуючи огляд кораблів, які прямують через Босфор. Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, зупинити спроби росії блокувати роботу «зернового коридору».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: