США та ще дві країни не хочуть давати Україні план щодо вступу до НАТО – FT

Читать на русском
США, Німеччина та Угорщина опираються пропозиції Польщі та країн Балтії щодо надання Києву дорожньої карти до членства в НАТО на липневому саміті альянсу.

Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі «дорожню карту» для членства в Альянсі.

Про це виданню Financial Times повідомили четверо посадових осіб, що брали участь у переговорах.

Польща та країни Балтії хочуть запропонувати Україні більш тісні зв'язки з НАТО та чіткі заяви про майбутнє членство. Проте США, Німеччина та Угорщина цій ідеї опираються.

Глава МЗС Угорщини обурився присутністю Кулеби на зустрічі НАТОЗа версією Сійярто, зустріч міністрів країн-членів НАТО має наголосити, що Альянс не бере участі у війні росії проти України.

Переговори відбуваються на фоні заяв президента України Володимира Зеленського про те, що він візьме участь у саміті лише в тому випадку, якщо йому представлять реальні кроки до членства в НАТО, зокрема, повоєнні гарантії безпеки від його членів або тіснішу співпрацю з Альянсом.

Як повідомляють співрозмовники FT, у березні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг презентував країнам-членам документ із «практичними та політичними» пропозиціями для Києва. На нещодавній зустрічі у Брюсселі міністри закордонних справ НАТО вели активні дебати вже на базі цього документа.

Також видання зазначає, що всі члени Альянсу згодні, що членство України в НАТО не може обговорюватися, доки триває повномасштабна війна.

Водночас, за словами двох співрозмовників видання, які були присутні на переговорах у Брюсселі, зростає кількість прихильників ідеї запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі «політичну дорожню карту» до членства в НАТО, що зміцнить зв'язки Києва з Альянсом.

Цій пропозиції опираються США. Вони закликають союзників зосередитися на короткостроковій військовій, фінансовій та гуманітарній допомозі Україні, щоб допомогти їй протистояти і зрештою відбити вторгнення росії.

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передалиЗ винищувачів Україні поки що відправили лише радянські МіГ-29. Які літаки обіцяли та що передали – на інфографіці.

Офіційні особи США упевнені, що головним пріоритетом для самміту у Вільнюсі має бути практична підтримка (надання боєприпасів), а розмови про можливі повоєнні політичні відносини тільки відволікають від цієї мети.

За даними FT, Вашингтон занепокоєний, що поглиблення зв'язків під час воєнних дій може сприяти наративу президента росії володимира путіна про війну між рф та НАТО і що Москва може вдатися до ескалації конфлікту.

Один із варіантів, що розглядаються, які країни НАТО можуть запропонувати Україні замість «дорожньої карти» до членства, – перетворити існуючу комісію НАТО-Україна на раду НАТО-Україна, що «підвищити статус України як партнера Альянсу», розповіли співрозмовники FT.

Раніше повідомлялося, що в МЗС Великобританії заявили, що для України першочерговим є самозахист, а не розмови про членство в НАТО.

Відомо, що сейм Литви вважає, що на саміті у Вільнюсі Україну потрібно запросити до НАТО.

Нагадаємо, Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО у липні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: