Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО у липні

Читать на русском
Володимира Зеленського запрошено на саміт НАТО, який відбудеться у липні у Вільнюсі, повідомив Столтенберг.
Фото: LRT

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу, який відбудеться у липні у Вільнюсі.

Столтенберг сказав про це в інтерв'ю LRT.

«Я запросив президента Зеленського взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі. Я твердо вірю, що це буде сильним знаком нашої солідарності, підтримки, яку союзники надають Україні, і сподіваюся, що пан Зеленський зможе бути присутнім. Звичайно, це залежатиме від ситуації в Україні, яка все ще перебуває у розпалі війни», – повідомив він.

Як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТОУ 2022 році країни НАТО витратить на оборону 1 трлн 189,8 млрд доларів. Як змінилися витрати кожної країни за вісім років – на інфографіці.

Столтенберг наголосив на важливості майбутнього саміту: під час нього планується досягти угоди, щоб країни виділяли на оборону не менше 2% ВВП, а також затвердить оновлені регіональні плани для зміцнення оборони країн Балтії.

«Я сподіваюся, що ми домовимося про нові кроки та заходи, про довгострокову підтримку України, про розширення нашого партнерства. Я сподіваюся, що союзники узгодять нові плани регіональної безпеки, нову модель сил і що ми маємо збільшити інвестиції в оборону. Поки що жодних рішень не прийнято, але я думаю, що поріг у 2% від валового внутрішнього продукту має бути не стелею, а підлогою, мінімальними витратами на оборону», – додав він.

Раніше український посол у Литві припускав, що Володимир Зеленський може особисто взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг висловив упевненість у тому, що завершення війни в Україні не покращить відносини НАТО з росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: