Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО

Читать на русском
У вівторок, 4 квітня, Фінляндія офіційно стала членом оборонного Північноатлантичного альянсу.
Getty Image

У вівторок, 4 квітня, Фінляндія офіційно стала членом оборонного Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Відсьогодні прапор Фінляндії буде піднятий біля штаб-квартири НАТО. Вона стала 31-м членом Альянсу після того, як передала ратифікаційні грамоти до Вашингтона.

Під час формальної процедури у Брюсселі генсек НАТО Єнс Столтенберг передав запрошення про вступ від всіх країн-членів НАТО главі МЗС Фінляндії. Той у свою чергу передав ратифікаційні документи держсекретарю США Ентоні Блінкену, який, прийнявши їх, оголосив, що Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

Варто відзначити, що прийняття нового члена сталося у річницю створення НАТО – 4 квітня 1949 року.

Водночас у росії заявили, що кремль буде змушений реагувати на нібито загрози національній безпеці, які виникають через вступ Фінляндії до НАТО. Для цього обіцяють «вжити заходів у відповідь як військово-технічного, так і іншого характеру».

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО у середині травня 2022 року. Після цього країни-члени блоку, згідно з процедурою, почали схвалювати їх заявки. Однак Туреччина та Угорщина гальмували підтримку нових потенційних членів НАТО. Змусити обидві країни схвалити прийняття Фінляндії вдалося тільки на початку 2023 року.

31 березня Столтенберг повідомляв, що Фінляндія найближчими днями остаточно стане членом Північноатлантичного Альянсу – після того, як голосування Великих Національних Зборів Туреччини схвалило ратифікацію членства країни, що було останньою необхідною умовою.

І вже сьогодні, 4 квітня, зранку міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав документ про вступ Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: