Сі Цзіньпін готує Китай до війни: ЗМІ назвали ознаки

Читать на русском
Журналісти побачили ознаки того, що Сі Цзіньпін готується до війни. Йдеться, зокрема, про збільшення оборонного бюджету, будівництво бомбосховищ та відкриття нових рекрутингових центрів.
Фото: AP

Голова Китаю Сі Цзіньпін готується до війни. У березні теми готовності до війни він торкнувся у чотирьох окремих виступах, в одному з яких попросив своїх генералів «насмілитися боротися».

Про це пише журнал Foreign Affairs.

Протистояння США та Китаю: порівняння економічного та військового потенціалу державПротистояння США та Китаю. Порівняння економічного та військового потенціалу двох країн – на інфографіці.

Уряд Китаю також оголосив про збільшення оборонного бюджету на 7,2% (його обсяг подвоївся за останнє десятиліття) та плани зробити країну менш залежною від іноземного імпорту зерна.

Серед інших ознак підготовки до війни видання вказує на оприлюднення Пекіном нових законів про військову готовність, будівництво бомбосховищ у містах через протоку від Тайваню та нові офіси «Мобілізації національної оборони» по всій країні.

Журналісти наголошують, що поки рано говорити про справжнє значення цих подій – конфлікт не є неминучим. Але в Пекіні «щось змінилося», що політики в усьому світі не можуть ігнорувати.

У грудні Китай оприлюднив новий закон, який дозволить Народно-визвольній армії легше задіяти свої резервні сили та інституціоналізувати систему поповнення бойових підрозділів у разі війни. За словами аналітиків Лайл Гольдштейн і Натан Вехтер, можливо, Сі витягнув уроки щодо мобілізації з невдач путіна в Україні.

У яких державах перші особи перебувають при владі понад 10 роківУ світі ще залишилися держави, де влада є практично незмінною. Лідери таких країн залишаються біля керма роками та десятиліттями. Детальніше – на інфографіці

Ще одним «натяком» на підготовку є ухвалення рішення про коригування застосування деяких положень Кримінально-процесуального закону щодо військових у воєнний час. Зміни дають центральній військовій комісії повноваження коригувати правові положення, включаючи «юрисдикцію, захист та представництво, примусові заходи, ведення справи, розслідування, судове переслідування, суд та виконання вироків». Видання допускає, що це може бути використане проти осіб, які виступають проти захоплення Тайваню.

Офіси мобілізації з грудня були відкриті по всій країні, у тому числі в Пекіні, Фуцзяні, Хубеї, Хунані, Внутрішній Монголії, Шаньдуні, Шанхаї, Сичуані, Тибеті та Ухані. А в провінції Фуцзянь, розташованій через протоку від Тайваню, розпочали будівництво чи модернізацію бомбосховищ і як мінімум одного «госпіталю швидкої допомоги воєнного часу».

Нагадаємо, на початку березня Сі Цзіньпіна знову обрали главою Китаю. Він став першим в історії країни головою, обраним на третій термін.

У жовтні минулого року Сі заявив, що Китай ніколи не відмовиться від права застосувати силу проти Тайваню, хоч і підтримує «мирне возз'єднання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: