Озброєння росії не тільки підірве міжнародну безпеку, а й зашкодить інтересам самого Китаю – WP

Читать на русском
Якщо Китай зважиться надати зброю росії, це ще більше підірве міжнародну безпеку, посилить його конфронтацію із США та зашкодить інтересам Пекіна по всьому світу.
Фото: Sputnik

Якщо Сі Цзіньпін схвалить відправку летальної зброї росії для використання у війні проти України, це стане не лише загрозою міжнародній безпеці та процвітанню, але й власним інтересам Пекіна.

Про це йдеться у статті The Washington Post.

Як зазначає видання, досі Китай «мудро тримався на відстані» від росії, на словах визнаючи партнерство, але переважно дотримуючись західних санкцій. Незважаючи на прохання росії про зброю, Китай досі відправляв нелетальну допомогу. Водночас Китай користувався міжнародною ізоляцією рф, купуючи дешеву нафту.

Сі Цзіньпін не засуджував російську агресію проти України, проте зіграв корисну роль, попередивши путіна про наслідки застосування ядерної зброї.

Китай як торговельний партнер України: як змінювалися обсяги експорту та імпортуПопри нейтральну позицію в питанні російської війни в Україні, Китай залишається важливим торговим партнером нашої країни. Про те, як змінювалися обсяги торгівлі Китаю та України – на інфографіці

Якщо Пекін відмовиться від своєї політики «проросійського нейтралітету», пише видання, це посилить його зростаючу ворожість щодо США і перетворить не тільки на суперника, а й на небезпечного противника у найбільшому конфлікті в Європі з часів Другої світової війни. Чого б Китай не хотів досягти, відправивши рф зброю, це тільки викличе ще більше кровопролиття в Україні.

Видання наголошує, що озброєння росії справедливо зробило б Китай «міжнародним лиходієм». Також це розлютило б Індію, Бразилію та інші країни, що розвиваються, які намагалися зберігати нейтралітет.

Крім того, рішення надати військову допомогу росії завдасть шкоди комерційним відносинам Китаю по всьому світу, що, ймовірно, спровокує каскадну серію західних санкцій, які б ускладнили і без того серйозні економічні проблеми Пекіна.

Як пише WP, довгострокові інтереси Китаю набагато більше залежать від Заходу, ніж від росії. США та країни НАТО разом отримують понад чверть китайського експорту. У той час, як росія посіла 15-те місце в списку експортних напрямків Китаю в 2021 році.

Серед можливих причин, чому Сі Цзіньпін може піти на ризик і дати росії зброю, видання називає невдоволення політикою США щодо «стримування» Китаю: Пекін може прийняти рішення про стратегічний відхід від глобалізації та взаємодії із Заходом. Це може наблизити напад Китаю на Тайвань та прискорити пряму військову конфронтацію зі Штатами.

Інше можливе пояснення полягає в тому, що Китай може вважати вигідним продовження війни в Україні, оскільки це виснажує ресурси США та Європи.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен попередив китайську владу про наслідки у разі надання матеріальної допомоги росії для продовження війни проти України.

Глава української розвідки Кирило Буданов не вважає, що Китай погодиться передати озброєння росії для війни проти України.

Євросоюз, як пишуть ЗМІ, вважатиме червоною лінією передачу Китаєм зброї росії.

«Слово і діло» вивчило, яка риторика звучала від офіційних осіб КНР щодо війни росії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: