У яких державах перші особи перебувають при владі понад 10 років

Читать на русском

У демократичних державах, у тому числі в Україні, влада змінюється з певною періодичністю – раз на чотири, п'ять, шість або сім років. У президентських і прем'єрських кріслах часто з'являються нові обличчя. Однак в деяких країнах, які в реальності складно назвати демократичними, перші особи знаходяться при владі десятиліттями. «Слово і Діло» зібрало інформацію про глав держав, які перебувають на своїй посаді понад 10 років.

У світі ще залишилися держави, де влада є практично незмінною. Лідери таких країн залишаються біля керма роками та десятиліттями. Детальніше – на інфографіці
Хто зі світових лідерів найдовше при владіslovoidilo.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Рейтинг «довгожителів» біля керма влади очолює президент маленької держави в Африці, Екваторіальної Гвінеї, на ім'я Теодоро Мбасого – він управляє своєю країною вже 43 роки та 7 місяців. Недалеко пішов від нього «колега» з ще однієї африканської держави, Камеруну – президент Поль Бія править вже 40 років і 3 місяці.

Втім, першу п'ятірку найбільш довговічних президентів без винятку складають саме керівники держав Африки. Третє місце дісталося главі Республіки Конго - Дені Сассу-Нгессо, який з перервою управляє країною вже 38 років і 10 місяців (перший період при владі – 13 років і 6 місяців, другий – 25 років і 4 місяці).

Четверте і п'яте місця зайняли глави африканських держав Уганда та Еритрея - Йовері Мусевені та Ісаяс Афеверкі, які перебувають при владі 31 рік, 1 місяць та 29 років, 9 місяців відповідно.

«Картопляний фюрер», самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко займає тільки скромне шосте місце, оскільки пробув при владі «всього лише» 28 років і 7 місяців. Хоча не зрозуміло, чи може враховуватися час після виборів 2020 року в Білорусі, оскільки Лукашенко сам проголосив себе переможцем і, відповідно, президентом, чого на Заході, природно, не визнали – там легітимною главою держави вважають Світлану Тихановську.

Російський диктатор володимир путін сумарно, з перервою на один термін, пробув при владі у рф 19 років і 1 місяць. Свого часу він провів «рокіровку» з Дмитром Медведєвим, який у свій час побув президентом рф, з путіним в ролі прем'єр-міністра – а потім вони просто помінялися місцями. Пізніше російський диктатор і зовсім відкинув навіть таку фальшиву рокіровку, просто переписавши під себе російську Конституцію.

Найменше при владі (але теж понад 10 років) пробули керівники Північної Кореї, Фінляндії, Сенегалу, Китаю і Бангладешу.

Сі Цзіньпін, глава ЦК КПК, знаходиться біля керма Китаю 9 років та 11 місяців. Хоча вважається, що на посаду керівника китайської компартії переобирають, на практиці, як і в будь-якій комуністичній країні, вищий партійний лідер залишається при владі до тих пір, поки або не помре, або не буде «відправлений у відставку». Схоже, що Сі буде стояти на чолі Китаю ще довго.

Кім Чен Ин, глава КНДР, зайняв свою посаду після смерті свого батька Кім Чен Іра 11 років і 2 місяці тому; так само як і «товаришу Сі», Кім Чен Ину належить пробути при владі ще довгі роки.

Сенегал та Бангладеш – країни, далекі від демократичного ідеалу. Їхні президенти часто змінюються завдяки військовим переворотам і можуть залишатися при владі довгі роки, перш ніж їх також повалять. У будь-якому випадку, не схоже, що Макі Салл (11 років, 9 місяців) та Абдул Гамід (9 років, 11 місяців) планують передати владу комусь іншому.

Що стосується глави Фінляндії Саулі Нійністе, який перебуває при владі вже 11 років – варто розуміти, що Фінляндія є парламентсько-президентською республікою і посада президента не означає вищої влади в країні. Нійністе чесно виграв вибори у 2012 році, після чого неодноразово переобирався фінським народом з незмінним успіхом.

Нагадаємо, що всі країни, які є союзниками і партнерами України – це демократії зі змінюваною владою. Про те, коли в союзних країнах проводитимуться вибори – в інфографіці «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: