Росія змушує іноземні компанії платити за вихід зі свого ринку – ЗМІ

Читать на русском
Тепер весь західний бізнес, який не встиг вчасно покинути росію, змушений буде профінансувати російський бюджет прямими платежами
Ілюстративне фотоeuromag.ru

Російські терористи придумали черговий «безпрограшний» спосіб поповнити бюджет, який тріщить по швах; тепер вони змушують іноземні компанії, які планують покинути російський ринок, платити за це.

Про це повідомляє видання Financial Times.

За даними видання, першою жертвою російського здирництва стала норвезька компанія Wenaas – вона змушена була піти за укладення угоди про «добровільну пожертву» до бюджету країни-терориста за право покинути російський ринок. Цю угоду компанія уклала після того, як продала свою мережу готелів на території рф; сума угоди склала 203 млн євро, і до цієї суми входить «10-відсотковий внесок до бюджету російської федерації».

Як Євросоюз торгував із росією до і після початку повномасштабної війниЯкими були обсяги торгівлі між Європейським Союзом та росією до та після початку повномасштабної війни – на інфографіці.

У матеріалі наголошується, що незабаром таких компаній побільшає; тепер весь західний бізнес, який не встиг вчасно покинути росію, змушений буде профінансувати російський бюджет прямими платежами.

Якщо раніше кожна компанія могла зробити вибір – заплатити російським здирникам 10% від суми угоди або отримати відстрочку на кілька років, то тепер кожна транзакція, яка пов'язана з бажанням західної компанії покинути ринок рф, повинна бути узгоджена з так званою «урядовою комісією з іноземних інвестицій».

Фактично, це пастка для західного бізнесу, який подав понад 2000 заявок на вихід – «комісія» проводить три засідання на місяць і на кожному з них розглядається щонайбільше сім заявок, де члени цієї групи благословенних державою здирників вирішують, який бізнес достатньо «дозрів», щоб вибивати з нього гроші, а кого варто залишити подумати ще.

При цьому будь-яка компанія, яка погоджується зробити подібний платіж до бюджету росії, повинна розуміти, що тим самим вона фінансує війну в Україні.

Нагадаємо, що в Україні Національне агентство із запобігання корупції внесло австрійський банк Raiffeisen Bank International в список міжнародних спонсорів війни рф проти України. Банк відмовляється залишати російський ринок і вважається у рф одним з системно важливих.

За рік війни України проти росії тільки 9% з майже 1500 світових компаній пішли з російського ринку. Загальний річний виторг понад 1200 підприємств, які досі працюють на ринку росії, становить 290 млрд доларів. Це п'ята частина ВВП країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: