Тільки 9% іноземних компаній вийшли з російського ринку за рік війни в Україні – Подоляк

Читать на русском
Загальний виторг іноземних компаній, що залишилися на ринку росії, досягає 290 млрд доларів на рік. Серед них найбільше німців та американців.

Війна росії в Україні триває майже рік. За цей час лише 9% із майже 1,5 тис світових компаній пішли з російського ринку. Загальний річний виторг понад 1200 підприємств, які й досі працюють на ринку рф, становить 290 млрд доларів. Це п'ята частина ВВП країни-агресорки.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в Telegram.

За його словами, серед західних компаній, що залишилися в росії, найбільшу частку становлять німецькі (19,5%), ще 12,4% – це американські і 7% – японські.

«Не вийти з ринку Рф за рік повномасштабної війни – це не випадковість, а свідома позиція. Не забуватимемо і про рівень корупції в Рф. Кожен бізнес поповнює кишені безпосередньо путіна та його оточення – авторів агресивної війни в центрі Європи», – зазначив Подоляк.

Серед найвідоміших брендів, що й досі працюють в росії, Подоляк згадав METRO, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit та інші.

Як Євросоюз торгував із росією до і після початку повномасштабної війниЯкими були обсяги торгівлі між Європейським Союзом та росією до та після початку повномасштабної війни – на інфографіці.

Крім того, іноземний бізнес продовжує фінансувати виробництво продукції оборонно-промислового комплексу, сплачуючи кошти до державного бюджету агресора. Також компанії беруть участь у мобілізаційних заходах, сприяючи призову працівників до армії та фінансуючи їхнє військове спорядження, – цього вимагає законодавство рф.

Окрему увагу Подоляк приділив західним банкам, які відмовляються залишати рф.

За його даними, Raiffeisen за останній фінансовий рік поповнив російську казну на 94,8 млн євро лише податком на прибуток (20%), а сума інших зборів – набагато більша.

Разом із такими банками як Citibank, Credit Europe Bank та OTP Bank вони також надають пільги російським військовослужбовцям та мобілізованим «ЛДНР».

У Офісі президента закликали колективний Захід до «жорсткої позиції».

Нагадаємо, компанію Procter&Gamble визнали міжнародним спонсором війни.

Також Михайло Подоляк закликав світ скоріше надати ЗСУ далекобійні ракети та літаки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: