Росія засекретила третину видатків бюджету, це безпрецедентний показник – Bloomberg

Читать на русском
За понад три місяці витрати бюджету росії склали 7,37 трлн рублів, на що витрачено третину цієї суми – засекречено. Економісти вважає, що гроші йдуть на війну та анексовані території.
Фото: 24 канал

Росія засекретила третину своїх бюджетних видатків у період з початку року до 24 березня – це безпрецедентний показник.

Про це пише агентство Bloomberg із посиланням на дані російського міністерства фінансів.

Економіка росії втратить через війну 190 млрд доларів до 2026 року – BloombergРосія через війну може втратити 190 млрд доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року. Це еквівалентно річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт.

Доходи бюджету рф за цей період склали 3,46 трлн рублів, витрати – 7,37 трлн. Секретні чи невказані витрати зросли до 2,4 трлн рублів (31 млрд доларів), що більш ніж удвічі перевищує рівень за той же період рік тому.

Витрати на національну оборону на 24 березня досягли 531 млрд рублів, збільшившись вдвічі в порівнянні з минулим роком, ще 379 млрд рублів було витрачено на забезпечення безпеки і правопорядку.

Агентство зазначає, що витрати на оборону в росії тепер поступаються лише витратам на соціальну політику.

Bloomberg пише, що статистика спростовує слова міністра фінансів Антона Силуанова, який пов'язував збільшення видатків бюджету з високими темпами відшкодування ПДВ та підтримкою платників податків. За підрахунками агентства, витрати рф на економіку та соціальні програми у 2023-му залишилися на рівні минулого року.

Російський економіст Олександр Суслін вважає, що зростання секретних витрат вказує на зростання витрат на війну: на його думку, ймовірно, сума включає витрати на анексовані території України.

«Зростання витрат зумовлене закупівлями військової техніки, зарплатами мобілізованим та прагненням завершити деякі знакові інфраструктурні проєкти до кінця поточного президентського терміну у березні наступного року», – зазначив економіст Олександр Ісаков.

Нагадаємо, дефіцит федерального бюджету росії збільшився до рекордного рівня в грудні через падіння доходів на тлі обмеження експорту нафти та зростання витрат на війну проти України.

За січень доходи росії від експорту нафти та газу скоротилися майже на 40%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: