Виселення УПЦ МП із Києво-Печерської Лаври: що відомо

Читать на русском

До 29 березня Українська православна церква Московського патріархату має залишити територію Києво-Печерської Лаври – заповідник розірвав договір оренди через порушення його умов. Днями було помічено, що представники церкви пакують та вивозять майно, але сьогодні митрополит Павло заявив, що з'їхати вчасно не встигнуть – надто багато нажили за роки перебування у Лаврі та «речі нема куди відвезти». Крім того, він закликав віруючих «захищати святиню». Тож можливо спокійного виселення не відбудеться, хоча Олексій Данілов говорив, що «ніхто не буде застосовувати фізичну силу». На якій підставі УПЦ МП користувалася Лаврою та чому її виселяють – на інфографіці «Слово і діло».

УПЦ МП виселяють із Києво-Печерської Лаври. Чому так сталося і на підставі яких угод УПЦ МП користувалася Лаврою – на інфографіці.
Виселення УПЦ МП із Києво-Печерської ЛавриСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Комплекс Києво-Печерська Лавра знаходиться у державній власності та під юрисдикцією національного заповідника. Монастир поділений на дві частини – Нижню та Верхню Лаври. У Нижній Лаврі знаходяться печери та монастир, а у Верхній – Успенський собор та Трапезна церква.

У 2013 році уряд Азарова передав чоловічому монастирю Української православної церкви Московського патріархату у безоплатне та безстрокове користування 79 об'єктів Нижньої Лаври.

Тодішній міністр культури Леонід Новохатько заявив, що це рішення лише впорядкує «ситуацію, яка склалася протягом десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі». Він також наголошував, що це безоплатне користування, а не відчуження майна.

Через три роки, в 2016-му, заповідник уклав з УПЦ МП договори про безоплатне користування Успенським собором та Трапезною церквою. Ці угоди вже мали термін дії – 31 грудня 2022 року.

У середині минулого року правоохоронці всерйоз взялися за обмеження впливу УПЦ МП в Україні. На десятках об'єктів, зокрема у Києво-Печерській Лаврі, було проведено обшуки. Багато представників церкви отримали підозри в антидержавній діяльності.

У грудні в рамках боротьби за «духовну незалежність» українців Володимир Зеленський доручив розробити законопроєкт щодо заборони діяльності афілійованих із центрами впливу в росії релігійних організацій. Цим самим указом президент доручив Кабміну перевірити наявність правових підстав та дотримання умов користування майном на території заповідника.

Після перевірки Міністерство культури рекомендувало не продовжувати оренду УПЦ Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та Трапезної церкви. Таким чином, з початку цього року термін дії договору закінчився.

На Різдво святкове богослужіння в Успенському соборі провів предстоятель Православної церкви України Епіфаній. Наразі договір про оренду не укладено ні з ким, і церква може просити у Мінкульту дозволу на проведення богослужінь.

А 10 березня заповідник «Києво-Печерська Лавра» оголосив про розірвання безстрокової угоди з УПЦ МП – мова вже про оренду Нижньої Лаври. До 29 березня представники церкви мають залишити територію.

Згодом у Міністерстві культури розповіли, що підставою для такого рішення стали порушення, виявлені під час перевірки. Серед них – самовільна перебудова, добудова, перепланування пам'яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території заповідника; нецільове використання об'єкта державної власності; неналежне утримання пам'ятника архітектури місцевого значення; порушення пункту договору про заборону суборенди без дозволу.

В УПЦ МП заявили, що законних підстав для їхнього виселення немає. Днями представники церкви прийшли під Офіс президента та хотіли зустрітися із Зеленським. Але президент до них не вийшов, і УПЦ МП довелося обмежитись зверненням до нього: там було перераховано «заслуги» УПЦ МП перед Україною, а Зеленського попросили не виселяти їх із Лаври.

Сьогодні, 23 березня, намісник Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополит Павло оприлюднив звернення, в якому розповів, що до середи покинути територію ченці не встигнуть. «35 років братія зробила все, щоб упорядкувати життя для ченців та паломників. Тут у нас все те, що необхідно для життя… Сьогодні ми не маємо місця, куди це все вивезти, а залишати ми нічого не маємо наміру», – заявив він.

Павло також висловив сподівання, що їм дозволять перебувати на території Лаври до Великодня.

Нагадаємо, із інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, що СБУ знаходила під час обшуків на об'єктах УПЦ МП.

Також ми писали, кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: