«Вчення» про сатанізм, прапори «Л/ДНР», крадені ікони: знахідки під час обшуків в УПЦ МП

Читать на русском

Вже місяць правоохоронці проводять контррозвідувальні заходи на об'єктах УПЦ московського патріархату. Як повідомив в.о. голови СБУ Василь Малюк, вже є 50 кримінальних проваджень, 19 підозр та 5 вироків судів щодо представників цієї церкви. У самій УПЦ МП те, що відбувається, називають необґрунтованим переслідуванням. Хоча багато знахідок правоохоронців під час обшуків навряд чи можуть свідчити про велику любов до України з боку окремих представників МП. Що цікавого виявила СБУ – на інфографіці «Слово і діло».

Найпоширеніші знахідки на об'єктах УПЦ МП – георгіївські стрічки, російські паспорти, пропагандистська література.

У чоловічому монастирі УПЦ МП на Закарпатті правоохоронці виявили нацистську символіку та «вчення» про сатанізм. Там же знайшли тексти молитов за росію та патріарха Кирила.

Під час перевірок об'єктів УПЦ МП храмів у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях правоохоронці виявили прапор «новоросії», перепустки «федеральних радників» рф і навіть колекцію ікон, які росіяни викрали з будівлі почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона.

У середині грудня СБУ провела обшуки в єпархіях одразу у дев'яти областях – Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській. Там правоохоронці знайшли, крім паспортів рф та георгіївських стрічок, символіку вже забороненої «Опозиційної платформи – За життя», методички щодо поширення ворожої пропаганди серед парафіян.

У єпархії на Львівщині виявили фото російських документів «про забезпечення взаємодії з військкоматами рф». А в одній із церков на Закарпатті знайшли прапор «республіки підкарпатська русь» з текстом гімну «підкарпатських русинів».

У Роменській єпархії виявили клірику з партквитком Комуністичної партії СРСР.

В одній із церков УПЦ МП у Харківській області правоохоронці знайшли сухпайки російської армії.

Крім того, під час обшуків на територіях УПЦ МП виявляли сумнівних осіб. Так, на території Києво-Печерської Лаври затримано українця, який може бути причетний до протиправної діяльності проросійського інформагентства «Антван».

А в чоловічому монастирі Овруцько-Коростенської єпархії та Скиту на Житомирщині знайшли колишніх злочинців, які підтримували зв'язок із росіянами.

Нагадаємо, 11 грудня Рада національної безпеки та оборони України ввела санкції проти низки представників московського патріархату.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: