Фейкові перемоги: про «взяття» яких населених пунктів росіяни повідомляли кілька разів

Читать на русском

Останні півроку росія відчуває серйозний дефіцит перемог на фронті – наступ у Донецькій області йде повільно та супроводжується великими втратами. Однак для суспільства потрібно створювати видимість успіхів, тому в рф не тільки заявляють про знищення неіснуючої української техніки, а й кілька разів «захоплюють» одні й ті самі населені пункти. Як правило, це села, в яких до війни мешкало кілька тисяч, а то й сотень людей, а їхні назви росіянам ні про що не говорять. Які населені пункти окупанти «брали під контроль» кілька разів – на інфографіці «Слово і діло».

Опитне в Донецькій області росіяни «брали» лише восени п'ять разів – 13 та 15 жовтня та 12, 15 та 18 листопада, і ще один раз нещодавно, 9 січня.

Весною росія чотири рази повідомляла про «взяття під контроль» населеного пункту Рубіжне у Луганській області. Вперше пропагандисти заявили про його захоплення 18 березня: нібито «народна міліція ЛНР» підняла прапор над будівлею місцевої адміністрації.

Через місяць, 20 квітня, про захоплення Рубіжного прозвітував голова Чечні Рамзан Кадиров. За п'ять днів Кадирову знову доповіли про «повне звільнення» Рубіжного. 13 травня у «ЛНР» вчетверте заявили, що «зачистили» місто.

Також чотири рази росія заявляла про «перемогу» у Пісках Донецької області. 4 серпня про захоплення населеного пункту повідомив неназваний бойовик «ДНР». 13 серпня про «звільнення» повідомив представник російського міністерства оборони Ігор Конашенков.

Втретє «перемогою» хвалився Кадиров, а 2 вересня «успіх» закріпив міністр оборони рф Сергій Шойгу.

Тричі протягом восьми місяців окупантів заявляли про захоплення Мар'їнки на Донеччині – 17 березня, 22 серпня та 22 листопада.

Вже кілька разів росіяни повідомляли про захоплення Соледара на Донеччині, хоча в зруйнованому місті йдуть бої і, зважаючи на все, жодна зі сторін не контролює його повністю.

Першим про захоплення Соледара 10 січня заявив засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин: за його словами, місто було «взято під контроль» виключно силами найманців. Однак наступного дня у кремлі закликали не поспішати з такими заявами, але Пригожин знову прозвітував про свій «успіх».

12 січня про захоплення міста повідомило вже міноборони.

По двічі росіяни «брали» Зайцеве (19 серпня та 20 вересня) та Павлівку (30 жовтня та 14 листопада) у Донецькій області.

Нагадаємо, «Слово і діло» підрахувало, скільки HIMARS «знищено» за версією російської пропаганди та скільки їх насправді у ЗСУ.

На інфографіці – як росія вже дев'ять років «озброюється» міжконтинентальною ракетою «Сармат».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: