Битва за Бахмут може обернутися для росії у кращому разі пірровою перемогою – експерти

Читать на русском
Битва за Бахмут триває так довго, що його стратегічна цінність для росії поменшала, кажуть експерти. Росія продовжує бої через вже витрачені ресурси, а не через розумну стратегію.

Майже п'ятимісячна битва за Бахмут на Донеччині принесла стільки смертей та руйнувань, що навіть якщо росія захопить місто, це буде піррова перемога.

Про це пише Reuters із посиланням на військових експертів.

Отримання контролю над Бахмутом, населення якого скоротилося з 70-80 тисяч до майже 10 тисяч, могло б дати росії трамплін для наступу на два великі міста – Краматорськ і Слов'янськ. Це також позбавило б Україну корисного перетину автомобільних та залізниць.

Але через запеклі бої більша частина міста зруйнована, а українські сили на заході мали достатньо часу, щоб побудувати поблизу оборонні рубежі. «Якби Бахмут був захоплений, коли вони почали наступ у серпні, це було б значною подією», – сказав польський військовий аналітик Конрад Музика.

Загроза нового масштабного наступу росії: що відомоЧи можливий новий масштабний наступ росії у 2023 році, що говорять про його підготовку – на інфографіці.

За його словами, стратегічна цінність Бахмута зменшилася через те, що Україна останніми місяцями зміцнила околиці, і росії було б важко перетворити захоплення міста на ширший прорив.

Американський експерт Майкл Кофман вважає, що росія швидше віддана битві через вже витрачені ресурси, а не через «розумну стратегію». «Боротьба за Бахмут не безглузда, а стратегічно недоцільна (для росії) через слабкий наступальний потенціал та відсутність перспективи прориву навіть у разі взяття міста», — сказав Кофман.

Бахмут для росії, пише Reuters, має політичну цінність. Місто знаходиться на лінії фронту, яка ділить навпіл східну частину Донецької області. Захоплення Бахмута на крок наблизило б рф до повного контролю над Донбасом.

Музика зазначив, що бої у Бахмуті перетворилися на битву на виснаження: «Українці просто вимотують росіян, і це досить ефективно з погляду живої сили та техніки».

Для України, кажуть експерти, розрахунок утримання Бахмута частково пов'язаний із постійною підтримкою Заходу, від постачання зброї яких залежать військові зусилля. З огляду на те, що Україна досягла низки успіхів на полі бою, навіть відносно незначна поразка може створити враження тупикової ситуації, через яку західні країни скоротять підтримку.

Нагадаємо, у британській розвідці вважають, що захоплення Бахмута мало б обмежену оперативну цінність для російських військових, але місто може стати перш за все символічною метою.

20 грудня у Бахмут приїжджав президент Володимир Зеленський. Він відвідав передові позиції однієї з механізованих бригад та вручив бійцям ЗСУ державні нагороди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: