Війна росії проти України: як змінювалася риторика офіційного Китаю

Читать на русском

У питанні війни росії проти України одну з найбільш неоднозначних позицій зайняв Китай. У КНР заявляють, що визнають територіальну цілісність України та закликають до переговорів, але з іншого боку тісно співпрацюють із росією, не підтримують її виключення з G20 та голосують проти проукраїнських резолюцій у Генеральній асамблеї ООН. Західні лідери хотіли б бачити в особі Китаю якогось посередника між Україною та рф, який має вплив і який може «напоумити» агресора. Україна ж, за словами Володимира Зеленського, як мінімум хоче, щоб Китай відкрито не підтримував росію. Яка риторика звучала від офіційних осіб КНР щодо війни, розбиралося «Слово і діло».

Яку позицію займає Китай щодо вторгнення росії в Україні, які заяви робили офіційні особи – на інфографіці.
Позиція Китаю щодо війни росії та УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В перший день повномасштабного російського вторгнення Китай відмовився його таким називати: у Міністерстві закордонних справ закликали всі сторони «виявити стриманість». А щодо визначення «вторгнення» сказали, що «українське питання має дуже складне історичне підґрунтя».

28 лютого в МЗС Китаю заявили, що потрібно поважати та підтримувати суверенітет та територіальну цілісність усіх країн. «Це принцип, якого Китай послідовно дотримується, і основна норма, що регулює міжнародні відносини, якої повинні дотримуватися всі країни», – сказав на прес-конференції Ван Веньбінь.

Проте під час голосування у Генасамблеї ООН за резолюцію на підтримку України 2 березня Китай утримався. Хоча в документі йшлося про підтримку територіальної цілісності, був також заклик до росії вивести війська.

У березні у західних ЗМІ з'явилася інформація, що росія просить Китай про військову допомогу. У посольстві Китаю заявили, що ніколи про такі прохання не чули. За словами посла Фань Сяньжуна, Китай є стратегічним партнером України та підтримуватиме її в економічному плані.

Тоді ж у березні війну в Україні прокоментував Сі Цзіньпін: він сказав, що «це зовсім не тим, що хочеться бачити Китаю». Але будь-якого засудження дій росії не було, навпаки, в МЗС говорили про «непорушність дружби».

У квітні Сі Цзіньпін висловив жаль з приводу подій в Україні, але в контексті того, що у разі подальшої ескалації на відновлення світової економіки підуть роки чи десятиліття.

Китай також виступив за мирне врегулювання ситуації в Україні, оскільки «не зацікавлений у Третій світовій війні».

Постачальник дронів для росії з посольством у Києві: як розвивалися дипвідносини України та ІрануВід торговельного партнерства до катастрофи літака МАУ та постачання дронів для вбивства українців – як розвивалися відносини України та Ірану.

У червні Сі спілкувався з володимиром путіним по телефону. Голова КНР сказав, що всі сторони мають працювати над врегулюванням «кризи» в Україні, але знову не став засуджувати дії росії чи називати їх вторгненням.

А в липні Китай взагалі звинуватив США у «розпалюванні кризи» в Україні. «США, як ті, хто розпочав українську кризу і найбільший фактор, що її підживлює, повинні глибоко задуматися про свої помилкові дії, крайній тиск і роздмухування вогню з українського питання, а також припинити розігрувати блокову конфронтацію і створювати нову холодну війну, користуючись ситуацією», – заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Але до осені риторика Китаю дещо змінилася. КНР також виступив за мирне врегулювання, але той же Ван Ї зазначив, що його країна проти спроб одних держав застосовувати силу стосовно інших. «Жодна країна не стоїть вище за інших, жодна країна не повинна зловживати своєю силою, щоб залякувати інші суверенні країни», – сказав він.

Незважаючи на це, у жовтні Китай знову утримався під час голосування у Генасамблеї ООН – цього разу під час голосування за резолюцію проти спроби анексії Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Крім того, Китай голосував проти резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих внаслідок російського вторгнення.

Нагадаємо, Джо Байден та Сі Цзіньпін провели зустріч на полях саміту G20 в Індонезії. У ході переговорів лідери обговорили війну росії проти України та наголосили на неприпустимості застосування ядерної зброї в Україні.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, які країни Генасамблеї ООН, окрім Китаю, голосують проти проукраїнських резолюцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: